Gazdaság

2010.08.06. 10:24

Iskolakezdési támogatás: így változtak a szabályok (APEH-tájékoztató)

A béren kívüli juttatások között kedvelt elem az iskolakezdési támogatás. A támogatás adózási szabályai 2010. január 1-től megváltoztak. Az APEH-összefoglalója az ilyen jogcímen adott munkáltatói juttatások adózására vonatkozó, legfontosabb szabályait.

Vas Népe

Az iskolakezdési támogatás - a jogszabályban előírt feltételek teljesülése esetén - 2010. január 1-től kedvezményes adózású, béren kívüli juttatásnak minősül. Az iskolakezdési támogatás címén kifizetett juttatás után akkor lehet kedvezményesen adózni, ha azt a munkáltató (ideértve a társas vállalkozást is), a vele munkaviszonyban (személyes közreműködői tagi jogviszonyban) álló, a gyermek után családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosult szülő és/vagy a vele közös háztartásban élő házastársa részére nyújtja.

 További feltétel, hogy azt a tanév első napját megelőző, és az azt követő, 60 napon belül kell kifizetni. A támogatás összege nem haladhatja meg az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékát, azaz 2010. évben a 22.050 Ft-ot, amelyet gyermekenként kell figyelembe venni. A támogatást a közoktatásban vagy bármely EGT-államban ennek megfelelő oktatásban részt vevő gyermek után lehet igénybe venni. (Azaz a juttatásnak feltétele, hogy a gyermek közoktatásban vegyen részt, vagyis az adott tanévkezdéskor általános iskolai tanulmányait megkezdje illetve általános, vagy középiskolában folytassa.)

A juttatást csak tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására lehet felhasználni. A támogatást a munkáltató készpénzben, vagy az előzőekben felsorolt termékek vásárlására jogosító utalvány formájában nyújthatja. Készpénzben történő juttatás esetén a vásárlásról a munkáltató nevére kiállított számlát kell kérni. Iskolakezdési támogatást egy gyermekre tekintettel több munkáltató is adhat, és természetesen mindkét szülő részesülhet benne akkor is, ha ugyanazon a munkahelyen dolgoznak.

A feltételeknek megfelelő, a minimálbér 30%-át (22.050 Ft-ot) meg nem haladó iskolakezdési támogatás után a kifizetőnek 25% személyi jövedelemadót kell fizetni.

Példán szemléltetve: ha egy szülő, akinek kettő, közoktatásban tanuló gyermeke van, összesen 2 x 22.050 Ft iskolakezdési támogatást kaphat úgy, hogy azután a munkáltatója kedvezményesen adózik. Ha a másik szülő munkáltatója szintén nyújt ilyen jogcímen támogatást, akkor a másik szülő is kaphat 2x22.050 Ft kedvezményes adózási szabályok alá tartozó iskolakezdési támogatást.

Változás a 2009. évi szabályozáshoz képest, hogy az iskolakezdési támogatás 22.050 forintot meghaladó részét természetbeni juttatásnak kell tekinteni. A felettes rész után a munkáltatót 54 százalék személyi jövedelemadó és a személyi jövedelemadóval növelt érték után 27 százalékos társadalombiztosítási járulék terheli.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az óvodás gyermekre érvényesítve is lehet-e támogatást nyújtani, hiszen a közoktatási törvény az óvodai nevelésre is kiterjed, az óvoda is nevelési-oktatási intézmény. A személyi jövedelemadó törvény azonban kifejezetten az iskolakezdést kedvezményezi, iskolának pedig a közoktatási törvény csak az általános és középiskolát, a művészeti iskolákat és szakiskolákat nevezi, ezért az óvodás gyermekre tekintettel ilyen támogatás adómentesen nem adható.


APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!