Gazdaság

2011.04.17. 09:34

Szombathely visszavár - 2500 új munkahely jöhet létre

Szombathelyen a Városházán közel száz fősikolai és egyetemi hallgató ismerhette meg szombaton, hogy a megyeszékhely multicégei milyen állásokkal várják haza őket.

Kiss Tamás

A jó hír az, hogy a  BPW, a Delphi, a TDK-Epcos, a Jabil és az LuK Savaria fejlesztései nyomán pár éven belül 2500 új munkahely jöhet létre a megyeszékhelyen, a tervek megvalósítását azonban jelentősen hátráltathajta, hogy a városban és a környékén kevés a műszaki területen szakképzett munkaerő. A probléma orvoslása okán a város vezetése és az említett cégek közös projektet indítottak egyrészt, hogy a tizenéveseket a műszaki pályák felé tereljék, illetve, hogy  a már felsőfokú tanulmányokat folytatókat hazacsábítsák. Előbbiek és szüleik tájékoztatására pár hete  mérsékelt érdeklődéssel kísért  városi szülőértekezletet tartottak, szombat délelőttre pedig a felsőfokú műszaki tanulmányokat folytató fiatalokat hívták.

Az előkészítés ezúttal sokkalta jobban sikerült. Mások mellett egy közösségi portálon és levélben is megszólították az érintetteket, a meghirdetett időpontban így közel száz (döntően Győrben és Budapesten tanuló) fiatal hallgathatta először is Molnár Miklós alpolgármestert, aki személyes hangvételű beszéddel biztatta hazatérésre a fiatalokat, hozzátéve: a város mindent megtesz, hogy Szombathely minden szempontból olyan hellyé legyen, ahova érdemes visszatérni.

A megelőző rendezvénnyel ellentétben a  cégek most nem kiselőadásokkal, hanem információs standokkal rukkoltak elő, s az  újítás bejött, a diákok így nem csak  az általános, hanem  az egyéni jellegű  kérdéseikre is választ kaphattak. (A standokat járva az alábbi hiányszakmákat jegyezhettük fel: gépészmérnök, villamosmérnök, folymatmérnök, mechatronikai mérnök, fröccsöntő mérnök, logisztikus, továbbá: gépi forgácsoló, elektronikai technikus, gépbeállító, elektromos gép és készülék szerelő, elektronikai, mechatronikai műszerész, géplakatos, szerszámkészítő, NC forgácsoló.)

Végül arról, hogy Szombathely május 7-én újabb rendezvénnyel várja (vissza) a fiatalokat, a cégek képviselőitől pedig megdudtuk, hogy az érdeklődők számára hamarosan gyárlátogatásokat szerveznek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!