Gazdaság

2012.06.11. 10:08

Még messze a vége - Simor András a világválság okairól, hazánk esélyeiről

Szombathely - Simor András az MNB elnöke volt a vendége a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vasegerszegi Közéleti Klub legutóbbi rendezvényének. A jegybank-elnök a válság okait, hazánk esélyeit, pénzügyi helyzetét elemezte.

Peltzer Géza

Magyarország már le volt maradva a régión belül a gazdasági növekedésben, még mielőtt ideért a válság. Körülbelül 2006-ig bírtuk a versenyt a régión belül, de a nagy mértékű költségvetési hiány visszahúzott bennünket - kezdte a szakember. A belső fogyasztás csökkent, a beruházások mintegy 25 százalékkal estek vissza a válság hatására, 2011-ben sikerült csak növekedést elérni: ekkor ugyanis fiskális ösztönzést kapott a gazdaság, és a mezőgazdaságnak nagyon jó éve volt.

A kilábalás azonban mára megtorpant Magyarországon - hangsúlyozta a szakember. Ennek fő oka az, hogy az unióban adósságválság alakult ki, és a bankok egyre kevésbé tudják finanszírozni az államokat és a gazdaságot. Ez minket úgy érint, hogy kevesebbet tudunk exportálni, romlik a megítélésünk, emiatt beszűkülnek és drágulnak a pénzügyi források. A beruházások elmaradnak - az autóipari nagy fejlesztéseket kivéve -, ennek egyenes következménye a foglalkoztatási helyzet romlása. A fogyasztók is óvatosak, aki teheti most inkább tartalékol, mint költekezik - ami szintén rossz hatással van a gazdaságra - hangsúlyozta, majd egy meglepő tényt közölt: a régión belül egyedül Magyarországon veszteséges jelenleg a bankrendszer. Ennek okai elsősorban a bankrendszert érintő kormányzati intézkedések (bankadó), de az is, hogy a magyar gazdaság megítélése (és a forint is), jobban romlott a régiós átlagnál.

Az idei évet tekintve nincs okunk az optimizmusra, jelentette ki a szakember: noha az első negyedévben még úgy ítélték meg, hogy lesz növekedés, mostanra azonban biztosnak látszik, hogy recesszió lesz. A reáljövedelmek is csökkennek, elsősorban a várhatóan 5-6 százalékos infláció miatt. A legnagyobb baj azonban a szakember szerint, hogy a beruházások 15-20 éve nem voltak ilyen alacsony szinten, pedig ezek alapozhatnák meg a jövő gazdasági növekedését.

Ráadásul erősödik a forráskivonás az országból, a tőkeellátottság azonban egyelőre stabilnak tűnik - próbált némi megnyugtató információt is közölni a szakember.

 

A gazdaságot, az államot és a lakosságot finanszírozó bankok a válság kitörésekor alaposan megszigorították a  hitelhez jutás feltételeit. Később kicsit enyhítettek, de 2010 után ismét szigorúbbak lettek az ügyfelekkel szemben - erről is pontos adatai vannak a Magyar Nemzeti Banknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!