Gazdaság

2012.11.28. 17:57

Nem volt baleset évek óta

Szombathely - A dolgozók munkavédelmi felkészítése a legtöbb dolgozót foglalkoztató gép-, fémiparban, illetve a gyógyszergyártásban szervezettebb formát, s nagyobb odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy elkerüljük a baleseteket, körültekintőnek kell lenni.

Ambrózai Zsuzsanna

Ott, ahol több száz, akár ezer főt is foglalkoztatnak, különösen oda kell figyelni a munkavédelmi előírásokra, szabályokra. Nem elég ismerni őket, oktatni kell a dolgozókkal, s nem árt az sem (ugyan a jogszabály nem mondja ki szó szerint), ha megvan a visszacsatolás is. Tehát nem csak a munkáltató, néhány esetben a munkavállaló szerepe is felmerül, hiszen a balesetek egy bizonyos hányada figyelmetlenségből adódik. A gépek nem megfelelő ismeretéből adódó munkabalesetek azonban egyértelműen a munkáltató felelősségi körébe tartozik. Kard Enikő  a Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója is ezt támasztja alá.

- A gép- és fémiparban legjellemzőbbek a botlásos, esésből adódó sérülések, a targoncával kapcsolatos balesetek, de a különböző  emelőgépek közlekedése során is sok a figyelmetlenségből, a szabályok figyelmen kívül hagyásából adódó baleset.  adódó baleset - hangsúlyozza az igazgató, bár hozzáteszi, szerencsére az elmúlt egy-két évben nem volt súlyos baleset. A gyógyszergyártás már sokkal specifikusabb terület, ugyanis akár a munka során felhasznált anyagok is lehetnek maguk a veszélyforrások. Ennek ellenére nem volt az elmúlt jó néhány évben komolyabb munkabaleset, vagy bejelentett megbetegedésre példa a megyében. Berta József, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. Körmendi Gyáregységének  igazgatója azt mondja, folyamatosan törekszenek a munkakörülmények javítására, ami egyben a munkabiztonság növelését is elősegíti.  

- A fejlesztések során mindig kiemelkedő fontosságú a korszerű gépek, berendezések beszerzése, valamint a zárt technológiai folyamatok alkalmazása, mert ezeknek köszönhetően jelentős mértékben csökkenthetők a munkavégzés kockázati tényezői.  Ezt mindig is szem előtt tartottuk    így a gyáregység igazgatója, aki elmondja azt is, az elmúlt tíz évben a gyáregységben nem történt súlyos munkabaleset, és  gép, berendezés meghibásodása miatt sem fordult elő   

- A munkaképtelenséget jellemzően végtagsérülések okozták, ezek pedig általában a dolgozók figyelmetlensége, nem körültekintő munkavégzése miatt következtek be  mondja, ezt nehéz kiküszöbölni, de folyamatos oktatással, tájékoztatással rörekszenek rá. Az igazgató elárulja azt is, a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokon túl, szélesebb körű orvosi vizsgálatokra is  lehetőségét biztosít a vállalat a dolgozóknak, például a  nőgyógyászati, fogászati, urológiai, bőrgyógyászati vizsgálatokra.   Ezzel is igyekeznek elősegíteni a munkavállalók egészség-megóvását 

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS, FELKÉSZÜLÉS

Természetesen nem lehet azt állítani, hogy minden lehetséges balesetre fel tudják készíteni a dolgozókat, de törekszenek a balesetek minél hatékonyabb elkerülésére. A munkahelyi kockázatértékelések tartalmazzák a munkavégzéskor előforduló veszélyeket, kockázatokat, melyeket a munkavédelmi oktatások során ismertetnekk a dolgozókkal.  A rendszeresen tartott oktatásokon a megtörtént munkabalesetek bemutatására, az okok feltárására is sor kerül. Ez sokkal érzékletesebb, mint a szárasz példálózás.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!