Gazdaság

2012.12.13. 14:58

A vállalkozókra is ráférhet a szemléletváltás

Vasegerszeg - A gazdaságból a hitel, a politikából pedig a hitelesség hiányzik. Egy csütörtöki fórumon e mellett az is elhangzott, hogy a vállalkozók szemléletén is változtatni kell.

Kiss Tamás

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a vasi tagszövetség rendezvényén a megjelentek a válság idején meghozott (vagy éppen meg nem hozott) vállalati döntésekről cseréltek eszmét. Ennek apropóját a szlovén munkaadói szövetség által vezetett, a brüsszeli döntéshozókhoz közvetlenül "becsatornázott" Network ProMCr projekt adta, annál is inkább, mert magyar partnerként az MGYOSZ is gyűjti a válságkezelésben iránymutató vállalati stratégiákat és átalakítási folyamatokat.

A rendezvény házigazdájaként dr. Kondor János, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke nem túl szívderítő felütésként arról beszélt, hogy a válság alkalmasint akár még 10 évig is eltarthat.

A nemzetközi programot az MGYOSZ részéről Bálint Adrienn projektmenedzser mutatta be, majd Cseri József, az Autófókusz Kft. ügyvezetője, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke sorolta hosszasan, hogy mi minden (kiszámíthatatlan adórendszer és jogszabályi környezet, bürokrácia, forrás- és bizalomhiány, alacsony kereslet) hátráltatja a magyar cégeket. A gazdaságból a hitel, a politikából a hitelesség hiányzik, mutatott rá az előadó, aki szerint a vállalkozói szemléleten is változtatni kell, pesszimistán, illetve magányos harcosként ugyanis aligha küzdhet meg bárki is a válsággal.

Cseri József szerint a problémák felülről gyűrűznek lefelé, sokakat hátráltat a kiszámíthatatlanság. Fotó: Szendi Péter

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját igazgató Rodler Tamás elemzése után Pócza Antal, az Uniriv Kft. ügyvezetője a munkaerő, a piacok és a termékszerkezet területét is felölelő vállalkozói több lábon állás fontosságára, Bánfalvi István, a BPW Hungária Kft. gazdasági igazgatója pedig többek közt a folyamatos fejlesztések jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Ugyancsak a kerekasztal-beszélgetés során dr. Kondor János azt sürgette, hogy a kormány (végre) a gazdasági szereplők véleményét is kérje ki például a jogszabályok felülvizsgálatánál, illetve a vonatkozó fejlesztési tervek elkészítésénél, s minden olyan ügyben, amely a vállalkozások, a vállalatok életét, s így az ország boldogulását befolyásolja.

A vállalatvezetők örömmel vették, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Ágh Ernőné kíváncsi volt a problémáikra. A szolgáltatói állam mellett lándzsát törő Ágh Ernőné arra biztatta őket, hogy javaslataikat a további feldolgozás, s a tárcákhoz való továbbküldés okán juttassák el a kormányhivatalhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!