Gazdaság

2013.04.23. 12:34

Sérülések és halálesetek munka közben

Vas megye - Országos szinten tavaly a legtöbb munkabaleset a gépipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem, a szállítás-raktározás és az igazgatás, oktatás(!) területén következett be.

Kiss Tamás

A munkabalesetben elhunytak, megsérültek nemzetközi emléknapja alkalmából kedden nyílt napot tartott a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelősége. Dr. Potyi Szilvia, a szervezet munkavédelmi igazgatóhelyettese döbbenetes adatokkal szolgált, mint elmondta: a munkahelyi balesetek és betegségek naponta mintegy 6 ezer emberéletet követelnek világszerte, és ez a szám emelkedni látszik.

Mint hozzátette: a becslések alapján évente 270 millió nem halálos munkahelyi balesettel kell számolnunk (ezek mindegyike legalább három  napos munkahelyi hiányzással jár), továbbá 160 millió új munkahelyi megbetegedéssel.

Vas megyében a tavalyi évben összesen  465 munkabaleset történt, ezek közül hat volt súlyos, és öt végződött a dolgozó halálával.

A rendezvényen, amelyen a társszervezetek képviselői és a felügyelők mellett Popovicsné dr. Tisza Edit, a Vas Megyei Kormányhivatal igazgatója, és Palágyi József, a Vas Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója is részt vett, a megelőzés fontosságáról is igencsak sok szó esett.  Mint az ismertetőkből kiderült, a  munkavédelmi hatóság (persze az ellenőrzések mellett)  tanácsadással is hozzájárul ahhoz, hogy emelkedjen a munkavédelmi kultúra szintje, és még inkább megelőzhetővé váljanak a foglalkozási megbetegedések és a munkabalesetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!