Gazdaság

2013.07.02. 15:17

Az útdíj miatt drágulhat a tej

Nyolc-tíz százalékkal drágulhat a tej, a túró és a sajt az útdíj bevezetése óta a megnövekedett szállítási költségek miatt.

Peltzer Géza

Elkerülhetetlen a tejtermékek árainak emelése, augusztustól átlagosan legalább 8–10 százalékos, termékféleségenként differenciált mértékű fogyasztóiár-emelkedés is várható – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A terméktanács közleménye az áremelkedés okaként az unió tejpiacán kialakult növekvő keresletet említi, ami már nemcsak az alapanyagot érinti, hanem többletigény mutatkozik a tejpor és a feldolgozott termékek piacán is.

Emellett érvényesül az e-útdíj bevezetésével megjelenő többletköltségek hatása, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat terhelő változása, továbbá az, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok rontják az egyenletes alapanyag-ellátás biztonságát. A fogyasztói árak emelkedése valószínűleg az alacsonyabban feldolgozott termékkörben érvényesül elsősorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!