Gazdaság

2013.08.15. 17:26

Munkavédelem - Nem a bírság a megoldás

Megyei körkép - A munkavédelmi helyzet fokozatosan javul a megyében, ám a felügyelő szerv megítélése szerint, jócskán van még hová fejlődni. A szabálytalanságok okai változók, ám az érdek közös - kellene, hogy legyen - mind a munkaadók és vállalók részéről is.

Gyuricza Ferenc

Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Munkavédelmi Felügyelőségének munkatársai az idei évben 2012. október 30-ig bezáróan 458 munkáltatót ellenőriztek le munkavédelmi szempontból a megyében. Ebből 255 munkáltatónál találtak szabálytalanságot. Ez azt jelenti, hogy az összes ellenőrzött munkáltató több mint 55 százaléka érintett a munkavédelmi szabályok megszegésében.

- A számokból kiderül a munkavállalói lebontásban valamivel több mint 10 ezer munkavállaló esetében folytattunk le ellenőrzést, vagyis közel minden tizedik munkavállalóval kapcsolatba kerültünk. Érdemi intézkedésre pedig 2500 esetben kényszerült a felügyelőség a munkáltatókkal szemben - mondja Kard Enikő, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója.

Az igazgató arról is beszélt, hogy akkor is kivonul a felügyelő, ha bejelentés érkezik, illetve spontán akció keretében is.

- Szándékuk nem az, hogy súlyos bírságokkal ellehetetlenítsük a vállalkozások életét, hanem hogy partnerként felhívjuk a figyelmüket a munkavédelem és munkaegészségügy fontosságára. Sok esetben ugyanis az a tapasztalatuk, hogy amíg be nincs baj, addig a szabályokat lazán kezelik a munkáltatók és sokszor a munkavállalók is - így az igazgató.

Bírságot csak végső megoldásként, súlyos esetekben szab ki a felügyelőség. A kis- és középvállalkozások esetében első esetben, amikor a veszélyeztetés súlyos, de nem közvetlen, vagyis láthatóan nincs megfelelő állapotban egy munkagép, de éppen nem dolgozik rajta senki, nem kerül sor bírság kiszabására, csak figyelmeztetést alkalmaznak. Ebben az esetben felhívják a munkáltató figyelmét arra a tényre, hogy súlyos jogsértést követett el, amit orvosolnia kell. Ha a jövőben hasonló körülményeket tapasztal a felügyelőség, már nem áll módjukban eltekinteni a bírságtól. Az igazgató elmondta, nehéz általánosságban beszélni arról, melyik munkáltató tartja be következetesen az előírásokat, s melyik nem.

- Azt azonban ki lehet emelni, hogy a multiknál gyakrabban találkozhatunk kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal, valamint a kis- és mikrovállalkozásoknál is. Itt azonban már inkább az információhiány okoz gondot, az, hogy nem ismerik a szabályozást. Hiszen onnantól, hogy valaki akár már csak egy főt is foglalkoztat, rá is ugyanúgy vonatkoznak a munkavédelmi előírások, szabályok, s sokan ezzel nincsenek tisztában - teszi hozzá Kard Enikő, aki hozzáteszi, a megyei helyzet pozitívnak mondható.

Jól vizsgáztak a hőségriadó idején

Több célvizsgálatot  is lefolytattak az év során, ezekből az egyik legeredményesebbnek az országos hőségriadó alatt zajló ellenőrzés volt. Az a tapasztalat, hogy a munkáltatók jelentős többsége megtanulta és a gyakorlatba már át is ültette azt, hogy mit és hogyan kell tenni a munkavállalók védelme érdekében az extrém meleg időjárási körülmények között. Igyekszenek betartani a pihenőidőt, biztosítják a folyadékot, a rekkenő hőségben nem engedik dolgozni a munkavállalókat.

A munkaadó és munkaválalló is felelős

Egyes ágazatokban még mindig magas a munkahelyi veszélyeztettségi fokozat, őket célirányosan ellenőrzik a szervek. Ennek ellenére néha nehézkes feltárni a valós helyzetet.

Erős szakmai koordináció biztosítja, hogy a felügyelők a munkavédelmi ellenőrzéseket célirányosan folytassák le azokban a kiemelt ágazatokban (építőipar, mezőgazdaság, feldolgozóipar, egészségügy, bányászat), ahol a munkavállalókat érő munkavédelmi, munka-egészségügyi kockázatok a statisztikai  adatok alapján még mindig magasak. Általánosságban elmondható, hogy ezekben az ágazatokban a kisebb létszámot foglalkoztató, kevés tapasztalattal rendelkező munkáltatók esetében kerülnek feltárásra súlyos jogsértések. Jellemző jogsértések az egyéni védőeszközök, a kollektív védelem hiánya (például magasban végzett munkánál a korlát), a munkavédelmi, munka-egészségügyi dokumentációk  hiánya (kockázat-értékelés, védőeszköz juttatási rend, orvosi vizsgálatok rendje, üzembehelyezési- felülvizsgálati dokumentációk, biztonsági adatlapok stb.)

A felügyelőség munkatársai  a gazdaság minden ágazatában igyekeznek ellenőrzéseikkel folyamatosan jelen lenni, hiszen a cél az, hogy a  munkavállalókat minél kevesebb munkabaleset és foglalkozási megbetegedés érje.

Törekszenek arra, hogy minden szegmensbe eljussanak a felügyelők, de a feladat nehéz. Egyrészt, mert nem központi adatbázissal dolgoznak, s így a cégek elérése nehézkes, időigényes, másrészt, mert a munkáltatók és munkavállalók hozzáállása érezhetően negatív. Előbbi nehezményezi már a megjelenésüket is, utóbbinál pedig az együttműködés hiányzik, mégha részükről is érkezik a bejelentés, a panasz. A tapasztalatok azt mutatják, a nehéz gazdasági helyzetben főleg a munkahelyféltés lehet az együttműködés hiányának hátterében.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!