Gazdaság

2014.03.13. 14:50

Hefelések a szakmai olimpián

Az idén a franciaországi Lille-ben, jövőre a brazíliai Sao Paloban, a „Szakmák Olimpiájára” utazik két hefelés diák, akik ács szakmunkástanulóként ma az ország legjobbjai.

Némethy Mária

A szakképzés hazai népszerűsítését, minőségi fejlesztését szolgáló SkillsHungary első nemzeti döntőjén óriási szombathelyi siker született. Ács szakmában a Hefele Menyhért Szakképző Iskola diákjai nyerték meg a versenyt. Felbert Attila a döntőben első, Vidos Ádám második helyezett lett. Ők ketten képviselik a EuroSkills Lille 2014-en, a „Szakmák Európa Bajnokságán” ács szakmában Magyarországot, majd 2015-ben a brazíliai Sao Paulóban megrendezésre kerülő a „Szakmák Olimpiájának” is nevezett WorldSkills világversenyen is ott lesznek.

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén megtartott versenyt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. A rangos verseny ünnepi megnyitó beszédében elhangzott: vissza kell adni a szaktudás, a szakértelemmel végzett munka becsületét. A verseny célja a szakképzés hazai népszerűsítése, minőségi fejlesztése és a magyar szakemberek elismertségének növelése.Az összesen 12 versenyszámban megrendezett válogatóra több mint 300 versenyző jelentkezett, melynek döntőjében 49 fiatal szakember versengett, hogy a magyar csapat tagjaként képviselhesse hazánkat a 2014. évi EuroSkills, illetve a 2015. évi WorldSkills versenyeken.

A Hefele szakiskolában készült fotón balról Péter Gábor (felkészítő ), az országos versenyen második Vidos Ádám, az első Felbert Attila, a negyedik Hokker Ákos és Tóth Árpád (Fotó: Szendi Péter)

A Hefele Menyhért Építőipari- és Faipari Szakképző Iskola négy versenyzője jutott be az elő-, illetve középdöntőt követően a nemzeti döntőbe. A nemzetközi mércével mért országos versenyen a hefelés Hokker Ákos ács tanuló negyedik, Nagy Olivér asztalos hetedik lett.

)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!