Gazdaság

2014.05.24. 08:25

TÖOSZ-tag elöljárók tanácskoztak

Répcelak - A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége polgármesteri fórumsorozatának 12. állomásának helyszíne Répcelak volt. A napirenden a TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati kérdések szerepeltek.

Simon Erzsébet

A fórumon elsőként dr. Németh Kálmán, a házigazda város polgármestere, a TÖOSZ Vas megyei tagozatvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a település fejlődéséről, sikereiről szóló kisfilmet.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, a miniszterelnök útügyi megbízottja tájékoztatást tartott egyrészt a megye közlekedésfejlesztéséről, másfelől a következő hét év megyei fejlesztési terveiről. A közgyűlés elnöke úgy látja: ha a tervezett fejlesztések megvalósulnak, Vas megyében egy „más dimenziójú" közlekedési rendszer alakul ki, a közutakat terhelő forgalom jobban eloszlik, egyenletesebben tud majd áthaladni a megye területén.

A Norvég Alap támogatásával megvalósuló „Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten" (Third Party Violence, angol rövidítéssel TPV) elnevezésű TÖOSZ projektről az érdekvédelmi szervezet főtitkára, dr. Zongor Gábor tartott előadást. Elmondta, hogy a projekt keretében végzett felmérés alapján a TPV valós veszélyt jelent a magyar önkormányzatoknál, az elmúlt évben minden hivatalban történt valamilyen eset a TPV-vel kapcsolatban. Ezek több mint felében az önkormányzati hivatali munkavállalókat érte fenyegetés, és az ügyek száma nőtt az elmúlt években. Leginkább a szociális segélyezéssel és a helyi adóigazgatással foglalkozók veszélyeztetettek, de az építéshatósági engedélyezés során is 50 százalék feletti a fenyegetettség a visszajelzések alapján. A főtitkár kitért rá, hogy a program előkészítésében a répcelaki hivatalvezetés is aktív szerepet játszott, és reményét fejezte ki, hogy októbertől csatlakoznak a kísérleti programban résztvevő önkormányzatok hálózatához.

Dr. Németh Kálmán polgármester, dr. Zongor Gábor TÖOSZ-főtitkár és Kovács Ferenc útügyi biztos. Fotó: MOK

Kovács Péter, Vép polgármestere szólt az adósságrendezésben nem részesült önkormányzatok várakozásairól és a döntés igazságtalanságáról. Városa pályázatot nyújtott be az ígért támogatásra, sőt, kiviteli tervekkel is rendelkeznek, majd a BM-rendeletből értesültek róla, hogy mekkora összeget kapnak támogatásként a fejlesztési terveikhez. Erről a közvélemény is értesült és most a településvezetőkön kérik számon, hogy miért nem történik a fejlesztés.

Molnár László, Simaság polgármestere szerint a kistelepülések a kárvallottjai a konszolidációnak: ezek lemaradtak az infrastruktúra fejlesztésében, és a vidékfejlesztésre pályázható források sem segítik a tényleges felemelkedésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!