Gazdaság

2014.07.10. 16:45

A fiatalok is „felfedezték” a szombathelyi piacot

Szombathely - Egyre több kisgyermekes szülő a szombathelyi piacon szerzi be a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Pócza Gabriella

A gyermekkoromból jól ismert nyüzsgés továbbra is jellemző a szombathelyi vásárcsarnokra. Csütörtök reggel a megszokott hangulat fogadott, az emberek kedélyesen beszélgettek az árusokkal, nézelődtek, miközben az épület zegzugaiban fészkelő apró madarak cikázva repkedtek a fejünk felett. A stand előtt álló hosszú sorból ítélve még mindig népszerű a lángos, akárcsak a péksütemények, azonban a legtöbben a hentes büféjénél kapható sült hurkát választják.

Szalai Árpádné hat éve termeszt és árul fűszernövényeket, sok visszatérő vásárlója van. Fotó: Zergi Borbála

A leginkább keresett áruk természetesen a termelők által kínált zöldségek és gyümölcsök. Horváth Balázsné Marika eladó elmondása szerint az utóbbi időben a sárgabarack és a sárgadinnye fogyott a leginkább, a zöldségek közül mindegyikből egyformán válogattak a vásárlók.

– A standomnál árult termények az Alföldről származnak. Az eddigi termés jó volt, azonban nehéz megjósolni, hogy a jövőben is így lesz-e, ugyanis sokszor volt jégverés arrafelé – mondta Marika. Hozzátette: a permetezéssel óvatosak, és a termények csak két-három héttel a kártevőirtást követően kerülhetnek ki a standra.

Marika néni szerint a vásárlók között egyre több fiatal és kisgyermekes szülő tűnik fel, valamint sok törzsvásárlót is számon tart. Vannak köztük olyanok, elsősorban férfiak, akik megpróbálkoznak az alkudozással, de ezeket mindig visszautasítja. A vásárlók leginkább hétvégén és kora reggel rohamozzák meg, ugyanakkor a szerda vagy a csütörtök forgalom szempontjából laposabbnak mondható.

 

A zöldségesstandok mellett számos eladó kínál fűszernövényeket is, Szalai Árpádné is közéjük tartozik. Hat éve termeszt és árul elsősorban szezon-, fűszer- és évelő növényeket, amelyeket a fiatalabb nemzedék képviselői is előszeretettel választanak. Elmondása szerint egyre többen kedvelik a fűszernövények friss, cserepes változatát. Vannak törzsvásárlói, és akadnak olyanok is, akik szívesen alkudoznak az árakról.

Fenyő Katalin és Bujtásné Fenyő Marietta nem tartoznak azon vevők közé, akik élnének az alku lehetőségével. Mindketten szeretnek piacra járni annak hangulata miatt, ám közelsége miatt a celldömölkit választják.

– Ha Szombathelyen járunk, mindig betérünk ide is. Főleg görögdinnyét és édes almát veszünk, a zöldségek közül paprika, paradicsom, hagyma, répa, karfiol és más levesbevaló kerül főként a kosárba – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!