Gazdaság

2017.03.08. 20:30

A tőkeemelést több tízezer cég az utolsó pillanatra hagyja

A korlátolt felelősségű társaságoknak (kft.) a törzstőkéjüket (jegyzett tőkéjüket) legkésőbb március 15-éig 500 ezer forintról 3 millió forintra fel kell emelniük.

Vas Népe

Ekkor ugyanis lejár a már egy évvel meghosszabbított határidő is, amely szerint a kft.-knek a jegyzett tőkéjükkel meg kell felelni a 2014-ben hatályba lépett új magyar Polgári Törvénykönyv előírásainak.

A vállalkozásoknak több választási lehetőségük van: dönthetnek tagi befizetés vagy apport mellett, de törzstőkén felüli vagyonból is megoldható az emelés, ha a társaság rendelkezik e célra fordítható vagyonnal. Határozhatnak úgy is, hogy a társasági formát változtatják meg, de dönthetnek egyesülés vagy megszüntetés mellett is.

Ha a vállalkozások a fenti határidőig nem készülnek el a szükséges változtatásokkal, életbe léphetnek a törvénybe foglalt szankciók, amelyeknek első lépéseként a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet a társasággal szemben a törvényes működés helyreállítása érdekében.

A magasabb tőkekövetelmény nyilván nagyobb teher a vállalkozásoknak, de várhatóan azt eredményezi, hogy a tulajdonosok nagyobb súllyal vállalnak felelősséget cégeik jogszerű működéséért és fizetési fegyelméért. Egyrészt számon kérhetővé válik a fizetési késedelembe kerülő társaság, másrészt minden bizonnyal kevesebb olyan társaság alakul, amely korábban a jogi kiskapuk kijátszására jött létre. A jelek szerint több tízezer cég csak az utolsó pillanatban hajtja végre a tőke-emelést, a kisebb vagy passzívabb cégek tulajdonosai közül valószínűleg sokan választják a megszüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!