Gazdaság

2017.03.20. 18:10

Dolgozzanak-e a nyugdíjasok?

Körkép - A kormány legújabb tervei szerint a szakemberek hiányát a nyugdíjasokkal enyhítenék. Közben az 50 évesek nem találnak munkát.

Turbók Attila

A magyar gazdaság egyik fékező tényezője a napjainkban tapasztalható szakemberhiány. - Ennek orvoslására a kormány visszahívná a munka világába a dolgozni hajlandó és erre képes nyugdíjasokat - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban.

A törekvés természetesen üdvözlendő, ám azt is tudni kell, hogy itt, Vas megyében is számos 45 év feletti ember küzd évek óta az álláskeresés nehézségeivel.

A senior korúak elhelyezkedését több dolog akadályozza: nem kedvelik az idősebbeket, mindenhol „fiatalos" csapatba keresnek új kollégát, ami burkolt életkori diszkrimináció. Lapunknak egy fejvadász cég munkatársa meg is jegyezte: utóbbiak kockázati tényezőnek számítanak, az emlegetett kockázatokat egyszerűbb a HR-eseknek kiszűrni, mint kezelni.

Egy felmérés arról tanúskodik, hogy a magyarok 67 százaléka szerint jellemző az életkor szerinti megkülönböztetés, a megkérdezettek csaknem 10 százaléka közvetlenül is tapasztalt ilyen diszkriminációt.

A kormány segítené az idősebb korosztály visszatérését Illusztráció: Szendi Péter

Az MTA Szociológiai Kutatóintézetének egy minapi vizsgálatából kiderült: hatalmasra nyílt az olló az életkor munkaerő-piaci és általános társadalmi megítélése között. A többség a 40-45 éveseket már öregnek ítélte meg, míg általában másfél-két évtizeddel későbbre tették az időskor alsó határát. Ennek az lehet az oka, hogy a munkáltatók előítélettel viseltetnek az irányukban, a fiatalok jobb teljesítő- és tűrőképességének, alacsonyabb bérigényének reményében jobbára inkább elzárkóznak az idősek alkalmazásától. Szakemberek szerint ebben a korban a kapcsolatrendszer aktív alkalmazása a leghatékonyabb álláskeresési módszer, magyarul a 45 év felettiek ne állást, hanem ismerőst keressenek.

Ha viszont a kormányzat a másik megoldás mellett dönt, valóban tenni akar annak érdekében, hogy nyugdíjasok tízezrei jelentkezzenek ismét munkára, emellett a feketén vagy szürkén foglalkoztatott nyugdíjasok jogviszonyait is legalizálná, akkor hatályon kívül kell helyeznie például a nyugdíjasok közszférában való munkavállalását tiltó rendelkezést. Ezenkívül a kormányzatnak a jelenleginél sokkal hatásosabban kell ösztönöznie a munkáltatókat a nyugdíjas munkavállalók alkalmazására, jelenleg ugyanis kevés munkáltató hajlandó idősebb embereket foglalkoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!