Gazdaság

2010.08.11. 14:46

A cégek csaknem negyedét sújtotta a viharos időjárás

Csaknem minden negyedik hazai válalkozásnak kárt okozott az idén valamilyen mértékben a rendkívülinek mondható időjárás.

Osváth Sarolta

A mezőgazdasági vállalkozások több mint felét sújtotta az időjárás az idén, de az iparban és a kereskedelemben is minden ötödik cég működését nehezítették a viharkárok, valamint a rendkívüli ár- és belvízhelyzet - derült ki a mintegy 700 magyarországi kis- és középvállalkozás megkérdezésével zajlott kutatásból. 

Az idei május-júniusi rendkívüli időjárás nemcsak a lakosság, hanem a cégek helyzetét is megnehezítette. Országosan átlagosan a mikro-, kis- és középvállalkozások 23 százalékát érintették. A legnagyobb arányban nyilván a mezőgazdasági cégek érintettek, 57 százalékuk jelezte a felmérés során, hogy az időjárási körülmények negatívan befolyásolták a normál ügymenetet, és döntően a termelést. 

Egyelőre a vihar- és vízkárok pontos hatása még nem ismert, csak a betakarításkor derül majd ki, de az már látszik, hogy azok a gazdák vannak jobb helyzetben, akik vegyes tevékenységet végeznek, azaz másból is van árbevételük. Pénzügyi szempontból leginkább a folyószámlahitelek növekedésében, illetve a fejlesztési igények elhalasztásában mutatkozott meg a rendkívüli helyzet   mondta el Németh László, a kutatást végző K&H Bank kkv-marketing főosztály vezetője.

Az ipari, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek közül minden ötödik jelezte, hogy gondot okozott számára a szélsőséges időjárás, egyrészt a vevőkön keresztül, másrészt a szállítási problémák miatt szembesültek a nehézségekkel. A legsúlyosabb helyzetről az észak-magyarországi régióban számoltak be, a megkérdezett vállalkozások 46 százalékát, míg Budapesten a kkv-knak csupán a 15 százalékát érintették az időjárási körülmények. 

A felmérés a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás keretében készült, amelyet a bank a GfK Hungária Piackutató Intézet közösen 2004 óta állít össze. Az index a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint (korábban 700 millió forint) éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásairól ad képet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!