Gazdaság

2014.05.27. 18:05

A vasi tehenek drága réteken legelésznek

Országos átlagban 11 százalékkal emelkedett 2013-ban a termőföld átlagára az előző évhez képest, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében ért tavaly egy hektárnyi terület – derül ki egy elemzésből.

Mehlhoffer Tamás

A vasi átlagár megközelíti a 800 ezer forintot, ezzel a hatodik a megyék sorában, viszont a gyep-rét-legelő itt a legdrágább az országban.

A tavalyi év a hazai termőföld további drágulását hozta: a 2012-es 10 százalékos növekedés után 2013-ban újabb 11 százalékkal emelkedett az átlagár Magyarországon, így átlagosan 695 ezer forintba került egy hektár termőföld – derül ki a frissen publikált OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép elemzésből.

Megyék szintjén Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban és Békésben volt a legdrágább tavaly a termőföld, míg Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében került a legkevesebbe átlagosan egy hektár. Vas megye a hatodik helyen áll a 2013-as adatok alapján: az elemzés szerint a termőföld átlagára megközelíti a 800 ezer forintot hektáronként. Egy évvel korábban még 670 ezer forint alatti átlagos összeggel számolhatott az, aki itt földvásárlásra készült, vagyis egyetlen esztendő alatt jelentősen, 16 százalékkal emelkedhet a piaci földárak. A legjobban, közel 23 százalékkal egyébként Hajdú-Bihar megyében lett drágább a föld.

Győr-Moson-Sopron megyében a legdrágább a termőföld, Vas megye a hatodik a sorban (Grafika: Kelemen Attila)

„Érdekesség, hogy megyei és járási szinten egyaránt egyre csökken a különbség a termőföld átlagárai között, szembetűnő trend a korábban olcsó területek felzárkózása” – jegyzi meg Valkó Dávid vezető elemző.

A felmérést készítők öt megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Vas és Veszprém) tapasztaltak 10 százalék feletti forgalomnövekedést. Az adásvételekben érintett teljes földterület alapján vizsgálva azonban már 7,3 százalékos visszaesés látszik 2013-ban országos szinten. Tavaly 126 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során, melyet – a korábbi évek adatai alapján – 80-100 ezer hektárra becsült öröklés útján történő tranzakcióval kiegészítve éves szinten mintegy 210-230 ezer hektáros összforgalmat kapunk. Míg az adásvételek az egészséges tulajdonkoncentrációt segítik, az öröklések sok esetben a tulajdonok elaprózódását hozzák.

Művelési ág szerint vizsgálva a termőföldpiacot, vasi rekordra bukkanhatunk: itt a legdrágább a gyep-rét-legelő, amelyért átlagosan 437 ezer forintot kell fizetnie a vásárlónak. Az országos átlag tavaly 380 ezer forint körül mozgott.

Tavaly az eladott termőföld-terület művelési áganként az alábbiak szerint alakult: a forgalom 70 százaléka volt szántó, 14 százaléka erdő-fásított, 11 százaléka gyep-rét-legelő, valamint 3 százaléka kert-gyümölcsös, illetve 2 százaléka szőlő – nagyságrendileg ugyanezek az arányok jellemzik Vas megyét is. A forgalmi összetétel gyakorlatilag teljesen megegyezik a 2012-es arányokkal. A termőföldpiac országos forgási sebessége (azaz az állományarányos forgalmi volumen) így csökkent valamelyest a 2012-ben mért 1,9 százalékról. Továbbra is a szőlőterületek piaca a legélénkebb 2,7 százalékos forgási sebességgel, amíg a másik végletet jelentő erdőterületek állományukhoz viszonyítva jóval kisebb arányban (0,9 százalék) vesznek részt a forgalomban.

Címkék#termőföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!