Kutatásban a jövő

2018.06.29. 07:00

A vasi termelők a legjobbak között vannak – A meglévő tudást kell kihasználni a mezőgazdaságban

Búza-fajtabemutatót tartott csütörtökön délután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az agrárminisztériummal, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségével együttműködésben a vassurányi kastély parkjában. A rendezvénysátorban a megyei gazdákon kívül több száz kilométerről érkező mezőgazdasági szakemberek is helyet foglaltak. Képünkön dr. Nagy István agrárminiszter, a háttérben jobbra Asbóth András.

Budai Dávid

A gabonáról Vassurányban Fotó: Szendi Péter / VN

Vassurányban a búzatermesztésről

A gabonáról Vassurányban Fotó: Szendi Péter / VN

A több mint száz résztvevőt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. A rendezvényen szó esett a versenyképes szaporítóanyag-előállításról és a fajtainnovációról, a búzatermesztés versenyképességéről, illetve a magyar agrárium jövőképéről is. Ez utóbbi előadást dr. Nagy István agrár miniszter tartotta, aki beszédében kiemelte, a Vas megyei búza termésátlaga minden évben a legjobbak között van az országban, ráadásul a mennyiség mellett az itteni gazdák a minőségre is nagyon ügyelnek, ez pedig azt mutatja, hogy kiváló termelők élnek itt. A miniszter előadásában többek között a kutatás fejlesztésének fontosságára hívta fel a fi gyelmet. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb lehetősége a fajtanemesítők tudásának kiaknázásában rejlik, ami a gazdák szakértelmével akár 8-10 tonnás termésátlagokat is jelenthet a jövőben – hangsúlyozta.

Győrffy Balázs a precíziós genomszerkesztésben látja a jövőt Fotó: Szendi Péter / VN

Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a fajták sokféleségének fontosságát hangsúlyozta előadásában, Győrff y Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig – az agrárminiszterrel egyetértésben – a precíziós genomszerkesztésben látja a jövőt, amikor egy-egy növénynek a saját génjein belül hajtanak végre változást. Egyedül ez a korszerű technológia ad választ a klímaváltozás és a népességnövekedés problémáinak megoldására – fogalmazott. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke jó hírrel szolgált a gabonatermesztőknek: a világpiaci tendenciák abba az irányba mutatnak, hogy a búza és a kukorica eladási ára növekszik a jövőben. Az érdeklődők az előadások után a földeken saját szemükkel győződhettek meg az egyes búzafajták teljesítményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!