gazdaság

2019.06.16. 07:00

Amikor mindenki építkezni akar

A kedvezményes áfa megszűnése sem szegte kedvét a lakásépítőknek. Rengeteg az eladó ingatlan, és a lakóparkok száma is rekordot döntött.

Budai Dávid

A hatóságok több mint ötezer lakóépületre adtak ki építési engedélyt az év első négy hónapjában Fotó: Shutterstock

Fokozódott a lakásépítési kedv, annak ellenére, hogy a kedvezményes ötszázalékos áfa már nem vonatkozik az újonnan kiadott engedélyekre. Mindennek az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó hitelek és az állami lakástámogatási rendszer bővítése az oka – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A portálon eladásra meghirdetett új lakások száma is rekordot döntött: június elején 6673 lakásból válogathattak a vevők. Budapesten 3266 új lakás várt gazdára, a megyei jogú városokban 1700, a kisebb vidéki városokban több mint 1000, a községekben pedig közel 700 újként hirdetett ingatlan szerepelt a kínálatban.

A hatóságok több mint ötezer lakóépületre adtak ki építési engedélyt az év első négy hónapjában
Fotó: Shutterstock

A hivatalos adatok szerint a hatóságok 5037 lakóépületre adtak ki építési engedélyt az év első négy hónapjában, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A családi házakra kiadott engedélyek száma 22 százalékkal, 3743-ra, a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma pedig 17 százalékkal, közel 1300 darabra emelkedett. Segíti a növekedést, hogy a lakásdrágulás miatt vannak, akik a meglévő lakásuk eladásából, valamint saját forrásból és hitelből építenek új ingatlant, amelynek az ára a jövőben emelkedhet. Idén az épülő lakóparkok száma is rekordot döntött: a portálon 134 új építésű társasházban kínálnak eladásra lakásokat, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az építés alatt lévő nagyobb lakóparkok főleg a fővárosban, a megyei jogú városokban és a Balaton közelében koncentrálódnak, míg a családi házak és ikerházak főként a kisebb településeken vannak nagyobb arányban. Persze nem mindegyik engedélyből lesz valódi lakás, ráadásul hiába engedélyeznek több lakóépület-építést, ha ezeken belül nagyobb arányt képviselnek a kisebb társasházak, mert így lehet, hogy végül kevesebb lakás épül majd a jövőben, mint 2019-ben.

A KSH statisztikája szerint Vas megyében idén az első negyedévében 215 lakásépítési engedélyt adtak ki, míg tavaly ilyenkor 271-öt, ami több mint húszszázalékos visszaesést jelent. A nyugat-dunántúli régióban csak nálunk csökkent a kiadott építési engedélyek száma, Zalában és Győr-Moson-Sopronban nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!