Gazdaság

2012.11.13. 06:49

Átalakulás előtt - Kötelező lesz a tagság az agrárkamarában

Szombathely - Jelentős átalakulás előtt áll az agrárkamara. A legfontosabb változás talán az, hogy a jövőben nem lesznek megyei agrárkamarák, agrárkamara csak egy lesz, az országos.

Peltzer Géza

A nemrég elfogadott törvény értelmében jelentősen átalakulnak az agrárkamarák. A régi szervezet gyakorlatilag már megszűnt, az új felállítása pedig folyamatban van, az átalakulás a kamarai választásokkal zárul le. Dr. Póczik István sárvári családi gazdálkodó, vállalatgazdasági szakmérnök kapta a megyében a feladatot, hogy levezényelje ezt a folyamatot. (Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Budapesten Miniszteri elismerő oklevélben részesült).
 
- Az agrárkamarai törvény szerint megszűnnek a megyei agrárkamarák, Magyarországon csak egy kamara lesz, az országos. Megalakult a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara átmeneti elnöksége, melynek megyénként egy-egy tagja van, egy fő képviseli Budapestet, a munkánkat pedig az átmeneti elnök irányítja. Vas megye képviseletével engem bíztak meg. A tizenkilenc megyéből tizenhatban a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) tagja látja el ezt a feladatot. Jelentős szellemi tőke koncentrálódik az új kamarában.


 
A területi és ágazati érdekeket a megyékben a megyei elnök és a küldöttek látják el, az ügyintézői szervezetet a területi igazgató fogja irányítani. A kamarai tagság kötelező lesz mindenki számára. Vas megyében eddig az önkéntes tagság alapján 120 fő, országosan pedig alig több mint 11 ezer fő volt a kamarai tagok létszáma. Ez a szám a jövőben várhatóan megyei szinten 6 ezer, országosan pedig 400 ezer fő lesz. Az átalakulás minőségileg magasabb követelményt állít az új kamarával szemben. A kötelező tagság vonatkozik az őstermelői igazolvánnyal rendelkező gazdálkodókra, egyéni vállalkozókra, agrártevékenységet fő tevékenységként folytató gazdálkodó szervezetekre (mezőgazdasági input előállító és kereskedelmi tevékenység, húsfeldolgozás, dohány- és élelmiszer-feldolgozás, szőlőtermelés és borkészítés stb.), mely tevékenységeket a törvény melléklete tartalmaz. Nem kell a kamarában az állatorvosi, növényvédő, vadáskamarai és a hegyközségi tagoknak regisztráltatniuk magukat, amennyiben e tevékenységük mellett mezőgazdasági tevékenységet nem végeznek. A regisztráció határideje november 30-a. A választások áthúzódnak 2013-ra, a tervek szerint februárra áll fel az új szervezet. A kabinetvezetőket már kinevezték, Vas megyében dr. Szép Tiborra esett a választás, aki erdőmérnök, közgazdász. A cél, hogy jól szervezett, színvonalas agrárképviselet működjön, amely munkájával segíti a kormány és az agrárágazatban dolgozók szakmai érdekeit.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!