Gazdaság

2011.02.28. 18:27

Fantomcégek, gyanús vállalkozások, reklámköltségek, különadó - erre figyel az adóhatóság 2011-ben

Megjelentete az Nemzeti Adó- és Vámhivatal idei ellenőrzési irányelveit. Tételesen felsorolják, milyen területek számíthatnak kiemelt figyelemre - a tilosban járó válalkozások nem sok jóra számíthatnak az idén sem. Közlemény következik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Eleget téve jogszabályi kötelezettségének, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a 2011. évi ellenőrzési tevékenységének fő irányait, biztosítva annak széleskörű megismerhetőségét - írja a NAV a közleményében.

Az ellenőrzés a leghatékonyabb eszköze az önkéntes jogkövetés elősegítésének és a prevenciónak, a szándékos kötelezettségszegések feltárásának, szankcionálásának.  Az adó- és vám szakterület szervezeti integrációja megteremti a költségvetést károsító adózói magatartásokkal, az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatokkal szembeni hatékonyabb fellépést.

Az adóellenőrzéseket megalapozó kockázatkezelés, kiválasztás fókuszában egyrészt az adózói életút különböző szakaszaihoz (alakulás, működés, átalakulás, megszűnés) köthető kockázati tényezők, másrészt kockázatos adózói kapcsolatok állnak.

Stratégiai cél, hogy a NAV, mint hatóság minél előbb fellépjen a jogsértő adózókkal szemben.

Előtérbe kerülnek az aktuális gazdasági folyamatok, ezért a vizsgálatok jelentős része az elrendelés évét, és azt megelőző 1-3 évet érinti majd.

Számíthatnak ellenőrzésre az induló vállalkozások (ún. „fantom” cégek kiszűrése érdekében), azon működő vállalkozások is, akik nem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek; gyakorta változtatják székhelyüket, illetékességüket, illetve tulajdonosi körüket, adóminimalizálók, tartósan veszteségesek, vagy akik esetében adócsalásban, számlázási láncértékesítéses ügyletekben való részvétel gyanúja merül fel.

Emelkedni fog a helyszíni vizsgálatok, adatgyűjtések száma az illetékességet váltó adózóknál, valamint a jelentős beruházások esetén, különösen, ha az támogatások felhasználásával valósul meg.

Továbbra is nagy szerepet kapnak a kiutalás előtti ellenőrzések a jogosulatlan visszaigénylések gyors megakadályozása érdekében; a bevallások utólagos vizsgálata vonatkozásában pedig a fiktív számlázás, körbeszámlázásos ügyletek és értékesítési láncok felderítése; a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárása. Vagyonosodási vizsgálatra elsősorban az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett, illetőleg jelentős hátralékkal felszámolásra került cégek tulajdonosai, képviselői körében kerül sor.

Új feladatként jelenik meg a transzferárak ellenőrzése a multinacionális vállalkozások mellett a kis- és középvállalkozásoknál; a reklámköltségek elszámolásának ellenőrzése; a fordított adózás szabályainak, a tőzsdei ügyletek vizsgálata; a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő különadó ellenőrzése stb.

A tevékenységek közül 2011. évben is elsősorban a szolgáltató szektor és ezen belül is a nagykereskedelem (különösen gépjármű, gabona, dohány, ruházat, lábbeli, számítógép, építőanyag stb.) kerül kiemelésre. Emellett figyelemmel kíséri az adóhatóság többek között az őrző-védő szolgáltatókat, illetve a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtókat, építményüzemeltetőket; az ipari és a mezőgazdasági szektorokból az építőipar, az élelmiszergyártás, húsfeldolgozás és tartósítás mellett az erdőgazdálkodást és a fakitermelést is.

A jövedelmezőség elmaradását vizsgálja az adóhatóság a vegyes termékkörű nagykereskedelem, a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, valamint az összetett adminisztratív szolgáltatás vonatkozásában.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések főbb irányait a vendéglátás; egyéb személyi szolgáltatás; reklám, piackutatás; és munkaerő-piaci szolgáltatás képezik.

Az idei évtől az ellenőrzési irányelvek magukba foglalják fentieken túl a vámra, jövedéki adóra és környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó célkitűzéseket is.
A NAV 2011. évi ellenőrzési irányelv teljes terjedelmében elérhető a www.nav.gov.hu (www.apeh.hu) honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!