Gazdaság

2012.07.30. 03:14

Közepes termés repcéből

Szombathely – Megyénkben a repce betakarítási eredménye idén csupán 2,3-2,5 t/hektár volt. A sikeres és eredményes termesztés alapfeltétele ennél növénynél a minimum 2,5 tonnás, de inkább magasabb terméshozam, de ezt sok helyütt nem érték el.

Peltzer Géza

A vetésidő elhúzódott, csapadékhiány volt. Az augusztusban vetett területekről idén zömében 3-4 tonnát takarítottak be, míg a legkésőbbi táblák a kelési hiányosság és egyéb technológiai elemek be nem tartása miatt nem adták meg a két tonna hozamot sem – tudtuk meg dr. Márkus Antal szaktanácsadótól.

– Megyénkben a káposztarepce optimális vetésideje augusztus vége–szeptember eleje, de a fajtarepcéket korábban, a hibrideket később juttassuk földbe.

A hetvenes-nyolcvanas években a repce vetése augusztusban befejeződött. Ha túlfejlődött az állomány, birkákkal legeltették, vagy mivel az állatállomány már akkor is fogyott, magasra állított kaszával megkaszálták.

– Ma már olyan kiváló regulátor-hatású hatóanyagok állnak a gazdák rendelkezésére, amelyekkel meg lehet állítani a növekedését, növelhetjük télállóságát. A leggyakoribb őszi gombabetegségek ellen (fóma, alternaria) védelmet nyújtanak a difenokonazol+ paklobutrazol, a fluzilazol+ famoxadon és a tebukonazol. Megyénkben nagy területen használják a metkonazol+mepiquatklorid hatóanyagot.

– Tény az is, hogy a közelmúltban szokásos 9-12 kg/ha vetőmag helyett ma már csupán 2-3 kg-ot vetünk el, ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként 50-60 szem jut a korábbi 200 helyett. A vetőmag kezelésére a tiametoxam hatóanyagot javaslom, olyan vetőmagot vásároljunk, mely csávázva van, így a kikelő kis növények védelme megoldott lesz. Nem javaslom a saját repcemag újravetését sem, mely sajnos több gazdánál is gyakorlat volt az elmúlt években.

– A gyomirtásnál igen nagy szakmai felelősség hárul a gazdára, hiszen ha elgyomosodik a terület, esetleg már a repce kelése előtt, az optimálisnak mondott, megerősödött állomány nem tud kifejlődni. A legfontosabb és megbízható hatóanyagok közül kiemelném a dimetaklórt, a napropamidot, klomazont. A metazaklor- quinmerak kombinációnak talajon, levélen keresztüli hatása is van, így vetés után, kelés előtt és kelés utáni kezelésre is ajánlom.


Az újdonságnak számító Clearfield technológia lényege, hogy ötvözi az alapkezelés és a valódi állománykezelés előnyeit. Ennél a rendszernél csak az imidazolin rezisztens fajtákat lehet a szerkombinációval kezelni, ahol a metazaklórt imazamox hatóanyaggal együtt juttatva ki, kiváló gyomirtó hatást kapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!