Gazdaság

2009.12.04. 03:28

Nem eléggé önállóak a fiatalok

Régóta vita tárgya, hogy a felsőoktatás mennyire igazodik a piaci igényekhez a diákok képzése során. A munkaadók egyre inkább elvárják, hogy a diplomás pályakezdők rendelkezzenek gyakorlati tudással.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Minden bizonnyal hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a felsőoktatás és a munkaadók konszenzusra jussanak és hatékonyan együttműködjenek saját érdekükben, és persze azért is, hogy a munkaerőpiacra kikerülő fiatalok ne csak nehézségekkel és saját hiányosságaikkal szembesüljenek az álláskeresés során, hanem magabiztos és piacképes diplomával a kezükben könnyedén elhelyezkedhessenek.

A 2009. őszi HVG állásbörze kiállítóinak körében végzett felmérés azonban rámutatott arra, hogy még ott is vannak hiányosságok, ahol nem is gondoltuk volna. A börze kiállítóinak többsége hazai közép- és nagyvállalat, multinacionális cég volt, amelyek többsége rendszeresen toboroz a tapasztalattal rendelkezők mellett pályakezdőket is.

Az ő képviselőiket, toborzási, kiválasztási munkatársaikat kérdezték meg a szervezők arról, hogy általánosságban, az eddigi HR-es tapasztalataik alapján hogyan vélekednek az újonnan felvett friss diplomás munkatársak kulcskompetenciáiról. Szembetűnő és érdekes eredmény, hogy a munkaadók a munkavállalók elméleti ismereteinek hasznosíthatóságával vannak a legkevésbé megelégedve, tehát az intézmények nem a munkavégzés során szükséges ismeretekre és feladatokra készítenek fel.

A második fő probléma a fiatalok önállósága volt a szakemberek szerint, ami a napjainkban egyre fontosabb tudatossággal, proaktivitással éppen ellentétes hozzáállást feltételez. Az új munkavállalók kommunikációs készsége és idegennyelv-ismerete azonos átlagpontszámot ért el, vagyis úgy tűnik, ezen a téren nem olyan rossz a helyzet, a pályakezdők verbális készségei saját nyelvükön és idegen nyelven is hasonlóak, és nagyjából megfelelnek a munkaadók elvárásainak. Mivel a legelégedettebbek a munkaadók? Nem meglepő, hogy az új munkavállalók számítástechnikai ismeretei után az együttműködési készséget értékelték a legmagasabb pontszámmal.

A nagyvállalatok általában keresik a fiatal munkavállalókat, mert úgy gondolják, az ő rugalmasságuknak, együttműködő-készségüknek köszönhetően a vállalati kultúrához könnyedén lehet őket alakítani, így a lojalitás erősebb, és a későbbi fluktuáció mértéke is kisebb lehet. Az eredmények alapján elmondható, hogy a fiatal álláskeresőknek a szakmai tudáson kívül a kulcskompetenciákra is érdemes hangsúlyt fektetniük. Az önállóságot, munkafegyelmet, gyakorlati tudást a tanulmányok alatti bármilyen munkavégzés, munkatapasztalat erősítheti (például diákmunka, szakmai gyakorlat, gyakornoki programok, közösségi tevékenység, diákversenyek stb.), a rugalmasságot, nyitottságot pedig az élet bármely területén lehet gyakorolni, fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!