Gazdaság

2007.04.17. 02:27

Virágzó gyümölcsfák

Április a gyümölcsfák, díszcserjék virágzásának színpompás, szemet gyönyörködtető látványa, egyben nagyon fontos életjelenség. A virágzás mennyisége é ...

dr. Nagy László

A gyümölcsfajok közül először a kajszi virágzik. A piros és fekete ribiszke a korán virágzó fajok közé tartozik. A csonthéjasok sorrendjében a kajszi után az őszibarack, szilva, cseresznye és a meggy következik. A sort a körte és az alma zárja. A szamóca, a málna később kezd virágozni. Viszonylag későn virágzik a dió. Ez a virágzási sorrend az időjárástól függetlenül általában így történik, de túl meleg április esetén az egyes fajok virágzása egymásba érhet. Hűvös tavaszon - az idei nem ilyen volt - a gyümölcsfajok virágzása áthúzódik május elejére.

Az egyes fajok virágzási ideje eltér egymástól, de a fajon belül a fajták bizonyos virágzási sorrendje is kialakul. Vannak tehát korán, közepesen és későn virágzó fajták, és ezek egymáshoz képest minden évben hasonlóan viselkednek.

A virágok számán kívül a termékenyülési viszonyoktól függ, hogy hány virágból lesz termés. Virágporzás idején a száraz, meleg időjárás is befolyásolja a megtermékenyülést. A fa nitrogénellátottsága hatással van a kötődésre. A kevés és sok nitrogén egyaránt káros a megtermékenyülésre.

A fajták között sok az önmeddő, amelyek saját virágporával egyáltalán nem, vagy csak alig termékenyülnek. A gyümölcsfák telepítése előtt ki kell választani azokat a fajtákat, amelyekkel a terméketlenséget kiküszöbölhetjük. Beporzó fajtákról kell gondoskodni. A gyümölcsfák beporzása a szél és rovarok útján történik. Fontos segítség a méhek jelenléte a gyümölcsösben. A növényvédő szereket méhveszélyességi kategóriába sorolták. A méhek kímélése érdekében a méhekre kifejezetten veszélyes készítmények méhek által látogatott növényállományban, vagy virágzó gyomokkal borított területen nem használhatók. A méhekre nem veszélyes készítmények virágzó növényállományban veszély nélkül alkalmazhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!