Gencsapáti

2017.04.28. 08:35

Aranyeső a népdalosoknak Gencsapátiban

A XII. Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny gencsapáti elődöntőjét és a Vas megyei gyermek és ifjúsági Csoportos Népdaléneklési Versenyt rendezték meg április 24-én a Művelődési Ház és Könyvtárban.

Civil Tudósítónktól

Az intézményvezető köszöntőjében az évfordulós Kodály Zoltánt idézte:

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” Majd átadta a szót és a verseny szakmai levezetését Tanai Erzsébetnek, a Vasi Népdalstúdió művészeti vezetőjének, aki több évtizede szervezi és bonyolítja a megyei népdalversenyt Gencsapátiban.

Szóló, duó, trió, csoport is megméretette magát a kettős minősítésen. 12 produkciót láthattunk, amit a zsűri értékelt. Ilyen még nem volt, mondta a szakmai zsűri - Horváthné Bakos Ilona, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökhelyettese és ifj. Horváth Károly népzenész - hogy a látott produkciók mindegyike arany minősítést ért el. Nagyon dícsérték a felkészítő tanárok munkáját, a csokrok összeállítását, a gyermekek életkorának megfelelő dalválasztást. Az éneklést követően Jáger Imréné fonott karkötőket, Németh Anikó papír és filc ajándékokat, Varga Erika nemez karkötőket készített az érdeklődőkkel. Az eredményhirdetés előtt ifj. Horváth Károly előadásában zalai gyermekdalokat tanított a versenyzőknek, felnőtteknek egyaránt. Jó élmény volt a közös éneklés!

Az arany minősítést elért énekesek az előadás sorrendjében: Gyöngyszemek, Gyöngyösfalu, Vasi gyermekdalok (M arany), Kumánovich Kristóf, Horvátzsidány, Horvát népdalok (V arany), Kaposi Fanni-Németh Csaba Gyöngyösfalu, Zalai népdalok (M arany), Kumánovich Kata, Horvátzsidány Horvát népdalok (V arany), Boróka Együttes Gencsapáti, Moldvai népdalok,Sárközi népdalok (MV arany), Csicsergő Együttes, Gencsapáti, Bakonyi népdalok, Somogyi népdalok (MV arany), Horváth Bence, Szombathely, Gyimesi népzene, Széki népzene (V arany), Margaréta Csoport, Gyöngyösfalu, Rábaközi népdalok (M arany), Bolyai Trió, Szombathely, Somogyi karikázók (M arany), Gerlice Népdalkör, Szombathely, Küküllő-menti népdalok (M arany), Szabó-Legények, Szombathey, Széki népdalok Lajtha László gyűjtéséből (M arany) Hangyaboly Népzenei Együttes, Szombathely, Szilágysági népzene (M arany).

(Rövidítések: M arany - megyei arany minősítés, V arany - Vass Lajos elődöntő arany minősítés, VM arany - megyei és Vass Lajos elődöntő arany minősítés).

A Vass Lajos versenyben arany minősítést elért szólisták csoportok továbbjutottak a dunántúli középdöntőbe.

Varga Albin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!