Győrvár

2017.06.19. 15:40

Volt nyúl- és szarvaspörkölt, sőt még szőlőt is grilleztek a győrvári kuruc falunapon

Két nap, csaknem húsz program, köztük előadások, sportrendezvények, elszármazottak találkozója, gasztronómiai versenyek, koncertek - ez volt a győrvári kuruc falunap.

Pogács Mónika

- Örömet szeretnénk szerezni a gesztussal, az ingyenes vendéglátással, programokkal a falunak és az ide érkező vendégeknek. Falunapnak nevezzük, de feltétlenül hozzátesszük a kuruc jelzőt - mondta a megnyitóünnepség előtt Kaczor Zsolt Mihály polgármester. A rendezvény előtt a falufejlesztések számbavételére is volt idő:

Fodor Dávid és Kertész Réka az olaszfai csapatból: közkívánatra a Vas Népe-különdíjas tárkonyos zöldbablevest főzték
Fotó: Vincze Kornél

- 15 embert foglalkoztatunk a közmunkaprogramban. Együttműködésükkel sok mindent megcsináltunk már. A Kuruc parkot teljesen átalakítottuk. Ezer négyzetméteren térköves járda, tér készült. Több ezer négyzetméteren egyéb tereprendezést végeztünk. Éjszakai világítást alakítottunk ki. Mindkét temetőt felújítottuk. Minden középületünk és a temetők is új kerítést kaptak - sorolta büszkén Kaczor Zsolt Mihály. Hozzátette: a március elsején indult közmunkaprogramban tett nem kevés vállalásukat egy hónap alatt teljesítették. A fejlesztések sora nem áll meg. A TOP-keretből 50 millió forintot kaptak az óvoda felújítására. Míg ezzel elkészülnek, a gyermekek a pácsonyi óvodába járnak szeptembertől, egy éven át. Az iskolával kapcsolatban ígéretük van a fenntartótól, hogy komoly, több száz millió forintos fejlesztés, épületmodernizálás kezdődik. A tornacsarnok megépítése sem távoli remény már. A falu vezetője azt is elújságolta: A Magyar Villamos Művek Zrt. Győrvár külterületén háromhektáros napenergiás erőműparkot épít. Folytatódik az útfelújítási program. Beadtak egy európai uniós pályázatot: Győrvár konzorciumi vezetésével, hét falu összefogásában 240 millió forintot remélnek közösségi programokra, szolgáltatásokra, hátrányos helyzetűek felzárkóztatására, közösségi terek felújítására.

A Kuruc Napok hivatalos teendői elszólították a polgármestert, aki azonban annyit még megjegyzett, nem csak a rendezvényre vonatkoztatva: - Az alapelvünk, hogy ugyanannyiba kerül valamit jól megcsinálni, mint kevésbé jól vagy rosszul. Akkor miért ne csinálnánk jól?

Paál István, a Rákóczi Szövetség zalaegerszegi szervezetének elnöke és Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere
Fotó: Vincze Kornél

A fesztivál "nulladik" napján az Alma együttes adott ingyenes koncertet az önkormányzat ajándékaként. A Kuruc Napok legtöbb eseménye másnap volt, közte a gasztronómiai verseny 14 csapattal. A zsűri az egerváriak vörösboros szarvaspörköltjét ítélte a legjobbnak. Második lett a győrváriak kakaspörköltje, harmadikként a petőmihályfaiak végeztek: a hús mellé zöldségeket, sőt szőlőt grilleztek. Volt a kínálatban nyúlpörkölt, gulyás, erdélyi töltött káposzta és a közönség egyik kedvence, a káposztás nokedli, mely a roma gasztrohagyományok jegyében készült. A falu versenyen kívül is állított fel két főzőcsapatot: több mint száz kiló, frissen készült kolbászt sütöttek, 140 liter gulyást főztek, valamint sülteket, réteseket készítettek a rendezvényre érkezők megvendégelésére.

A hivatalos megnyitón a Rákóczi Szövetség zalaegerszegi szervezetének elnöke, Paál István díszoklevelet adott át a faluvezetőnek. A magyar történelmi hagyományok éltetését ismerték el a gesztussal. - Az érdem nem a polgármesteré, hanem a faluközösségé - jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!