Bulvár-celeb

2023.09.29. 11:36

Aggasztó, amit az új Covid-variánssal kapcsolatban mond az orvos

Más tünetekkel támad, mint a korábbi verziók.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Corona Borealis Studio

Az elmúlt hetekben árgus szemekkel figyelték a Covid új variánsát, a Covid BA.2.86-ot.

„Globális jelenségről van szó, és úgy tűnik, hogy a Covid Omicron-vonalának - ami tavaly télen okozott problémát - a mutációja" - mondta dr. Sir Frank Atherton.

Angliából és Skóciából érkeztek már jelentések az új Covid-variánsról, és az orvos szerint a legfőbb probléma ezzel a változattal az, hogy könnyen terjed.

Aggasztó, hogy könnyebben továbbadható. Van némi bizonyítékunk arra, hogy szorosabb környezetben, például idősotthonokban, börtönökben, kórházakban jobban terjedhet"

— mondta még az orvos.

A jó hír azonban az, hogy a jelenlegi adatok alapján a Covid-oltás ez ellen a variáns ellen is hatékony - írja az Express nyomán a life.hu.

Idehaza a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Szlávik János úgy nyilatkozott a HírTV-nek, hogy augusztus óta Magyarországon is jelen van a koronavírus egyik új variánsa, az Eris, amely ráadásul igen gyorsan terjed. Jakab Ferenc virológus ehhez hozzátette, hogy az ősz beköszöntével várható volt a Covid erősödése. Pánikra azonban továbbra sincs ok, mert a tünetek influenzaszerűek, és nem durvák.

Gyorsabban terjed, de nem veszélyesebb, mint a korábbi változatok, ami nagyon jó hír

– mondta az Eris-variánsról Szlávik János.

Ezek a tünetek Amikor a vírus 2020 elején világszerte megjelent, gyakori tünete volt az ízlelés- és a szaglás elvesztése. Ma már ez alig jelentkezik, ahogy émelygésről, hányásról, hasmenésről is csak kevesen számolnak be. Az új variáns a legtöbbször felső légúti influenza-szerű panaszokkal jár, úgy mint: elhúzódó nátha, torokfájás, köhögés. Légszomj, fáradtság és izomfájdalom is előfordul, de nem jellegzetes tünet.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában