kolozsvár

2019.05.10. 14:04

Négyszáz éves dallamokat és táncokat mutat be a Passeggio táncegyüttes

A Kájoni-kódexből, a 17. századi erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb zenei gyűjteményéből adnak elő darabokat.

A Joannes Kájoni 390 emlékév égisze alatt a Codex régizene együttes és a Passeggio táncegyüttes a Kájoni-kódexben található táncdallamokból mutat be válogatást vasárnap 16 órától a Fogoly utcában, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében – írja a Maszol.

Kájoni János ferencesrendi szerzetes munkássága által olyan hagyatékkal gazdagította az erdélyi művelődést mely a mai napig inspirációt jelent a különböző területeken tevékenykedő kutatók és zenészek számára. A zeneszerző, orgonaművész és -készítő, botanikus, építész, nyomdász és könyvkiadó nevével fémjelzett Kájoni-kódex a 17. századi erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb zenei gyűjteménye, olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a Kájoni kódexben számos nyugat-európai eredetű tánczene mellett jelentős erdélyi eredetű udvari tánczene is található. A dallamok elnevezése egyes esetekben korabeli nemes emberek nevére, azaz a szerző nevére utalnak (pld. Mikes Kelemen tánca, Apor Lázár tánca stb.), más esetekben népi eredetű táncokat jelölnek (pld. Ötödik tánc a hatodon, Nyíri tánc, Lapoczkás tánc, stb.).

Mivel a táncleírás nem maradt fenn, ezért a Passeggio Együttes által bemutatott táncok olyan fantázia-táncok, amelyek a korabeli táncfigurákból táplálkozva keltik életre a 17. századi erdélyi nemesi tánckultúrát.

Borítókép: facebook.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!