Centenárium

2022.01.08. 08:00

Rendezvénysorozat kezdődik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes tiszteletére

A költő emlékére indított programsorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják. A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky100 sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A rendezvénysorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét - Nemes Nagy Ágnes100 címmel. 

Az 1922. január 3-án született költő a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja.     

A programok között irodalmi utazások, séták, estek és diákokat megszólító programok is szerepelnek a MOM Kulturális Központtal partnerségben. Emellett elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, határok nélkül bemutatni a kortárs szerzőket. 

Az irodalmi roadshow a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva Magyarországon belül és az országhatáron túl utaztatja az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. Az Irodalmi Karaván első utazása január 25. és 28. között lesz Székelyföldön a magyar kultúra napjához kapcsolódva. 

Az útiterv szerint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők. 

Az utazáson kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője. A további részleteket január első napjaira ígérik a szervezők a www.facebook.com/jairodalmiszalon és a www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum oldalon.

Fotó: Fortepan/Hunyady József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában