Reflektorfény

2023.02.08. 22:39

Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton

A beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra.

Forrás: Shutterstock

A kelet-közép-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group Magyarország cégcsoport, amelynek 11 millió euró értékű beruházása 2024 első negyedévében készülhet el.

A virtuális stúdió a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense, ezért a beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra

 – olvasható a projekt kommunikációjával megbízott ügynökség MTI-hez küldött keddi közleményében.

A virtuális stúdióban hatalmas LED-falak jelenítik majd meg a hátteret
Forrás: Visual Europe Group 

A virtuális stúdió lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak alkotta képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. Emellett a forgatásokon nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni, hiszen bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben. Ez a színészeknek is megkönnyíti a munkáját, hiszen a zöld hátteres (green box) megoldásokkal ellentétben ők is végig látják a virtuális környezetet, amelyben játszanak.

 

Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

 

Az épülő virtuális stúdióba több száz négyzetméter LED-falat telepítenek majd, a szintén legmodernebb kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások mellett.

Az alkalmazott technikai eszközöket folyamatosan tökéletesítik, hiszen a fejlesztők célja, hogy növeljék a rendszer valósághűségét, valamint bővítsék a felhasznált eszközök számát, variálhatóságát és funkcionalitását. Az előrehaladott technológia – az intelligens kamerák, a valós idejű szinkronizáció és az egyre jobb grafikai teljesítmény – lehetővé teszi, hogy a virtuális stúdiók egyre több területen, például a film- és televízió-iparban, az élő események szervezésében és a játékiparban is használhatók legyenek.

Mint írják,

 a beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban, az elmúlt években London után Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa, a magyar filmipar bevétele 2022-ben meghaladta a 250 milliárd forintot.

A Visual Europe Group Magyarország cégcsoport több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik audiovizuális technikai rendszerek tervezésében, kivitelezésében, karbantartásában és üzemeltetésében. Állandó rendezvénytechnikai partnere többek közt a Sziget Fesztiválnak, a Női Kézilabda Final4-nak, a Hungexpónak, a Budapest Parknak és a Puskás Arénának is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában