Rajtuk a világ szeme

2023.08.10. 22:57

Atlétikai vb: 202 csapat több mint 2100 versenyzője indul

A vb-n minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul.

MW

Molnár Janka gátfutó a budapesti atlétikai világbajnokságra készülő sportolók edzésén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

202 csapat több mint 2100 atlétája szerepel majd a jövő szombaton kezdődő és augusztus 27-ig tartó budapesti világbajnokságon.

A nemzetközi szövetség (WA) csütörtökön jelentette be, hogy a végleges nevezési lista alapján a tavalyi vb 44 egyéni győztese közül 38-an jelezték részvételüket a magyar fővárosban, a peruiak kétszeres 2022-es aranyérmese, Kimberly Garcia a 20 és 35 kilométeres gyaloglásban is indul.

A jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce tovább javítaná csúcsát, és hatodik világbajnoki címére készül női 100 méteren, és hatodik vb-aranyéremért küzd majd a lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek is.

A vb-n minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul. Közülük 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a magyar szövetség, melyet a WA jóváhagyott

Hatfős menekült csapat indul Budapesten

Hat sportoló lesz tagja a jövő szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon a menekültek csapatának.

A nemzetközi szövetség (WA) tájékoztatása szerint a "különítmény" legnevesebb versenyzője a 28 éves Anjelina Nadai Lohalith, aki eddig két olimpián és két világbajnokságon is szerepelt, és februárban nyerni tudott egy mezeifutó versenyen a spanyolországi Castellonban. Ezzel ő lett az első atléta, aki a WA menekültprogramjának tagjaként diadalmaskodott nemzetközi viadalon.

A dél-szudáni származású Lohalith korábban 1500 méteren versenyzett, idén azonban 5000 méterre váltott, és ezen a távon indul majd a Nemzeti Atlétikai Központban is.

A menekültek csapatában nem ő lesz az egyetlen, akinek van már ötkarikás tapasztalata. Az eritreai származású, 25 éves Tachlowini Gabriyesos ugyanis a tokiói játékokon is futott, és az előkelő 16. helyen ért célba férfi maratonon. A klasszikus távon azóta is sikerült előre lépnie, és a sevillai maratonin 2:09:00 órára javította egyéni csúcsát.

A menekültek csapata:
   ---------------------
nők:

Perina Lokure Nakang (dél-szudáni, 800 m), Anjelina Nadai Lohalith (dél-szudáni, 5000 m)

férfiak:

Tachlowini Gabriyesos (eritreai, maraton), Omar Hassan (etióp, maraton), Fouad Idbafdil (marokkói, 3000 m akadály), Mohammad Amin Alsalami (szíriai, távolugrás)

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában