Fűtés

2017.11.15. 09:00

Januártól a lakók felelőssége, hogy hívják a kéményseprőket

Januártól már mindenki, aki családi házban él, maga rendeli meg a kéményseprést. Sokan tragédiáktól tartanak.

Budai Dávid

Csikós Tamás kéményseprő egy gázkészüléknél ellenőrzi a szén-monoxid koncentrációt Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az Országgyűlés 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében október 31-én másodszor is elfogadta az államfő által megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében a családi házak kéményellenőrzését 2018. január elsejétől továbbra is ingyenesen, de ezentúl már a tulajdonosok megrendelésére végezhetik el. A jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzést írnak elő kötelezően a családi házak tulajdonosainak, ami a módosítást előterjesztő Belügyminisztérium érvelése szerint adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és a tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől.

Áder János köztársasági elnök szerint: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

Csikós Tamás kéményseprő egy gázkészüléknél ellenőrzi a szén-monoxid koncentrációt Fotó: Unger Tamás

 

A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik. A Kéményseprők Országos Szakszervezete szerint a Belügyminisztérium tulajdonképpen beismerte: képtelenek ellátni a lakosság kéményellenőrzését és biztosítani a magyar családok százezreinek a biztonságát; ráadásul a lépés a lakás- és az életbiztosítások drágulásához vezet, mivel a döntés óriási kockázatnövekedést jelent a biztosítók számára.

Mint ismert, tavaly a katasztrófavédelem átvette a kéményseprő szolgáltatást azokon a településeken, ahol a feladatot az önkormányzatok nem vállalták tovább. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint, jelenleg az ország településeinek nyolcvan százalékában a katasztrófavédelem kéményseprői látják el a feladatot, amelyhez rendelkeznek a szükséges szakképzett kéményseprői létszámmal és technikai eszközökkel. Vas megye helyzete azonban egészen speciálisnak tekinthető abból a szempontból, hogy nálunk a katasztrófavédelem a szolgáltatás elvégzését nem vette át – azt továbbra is két kéményseprőipari cég végzi – csupán a szakmai felügyeletet látja el.

A köztársasági elnökkel értenek egyet

Mint megtudtuk, a kötelező kéményseprés megszüntetésével kapcsolatban a Vas Megyei Kéményseprő Kft. álláspontja megegyezik a köztársasági elnökével. – Társaságunk, amely Szombathely kivételével egész Vas megyében ellátja a kéményseprést, bízik abban, hogy minden ingatlantulajdonos felelősen gondolkodik, és az eddig megszokott gyakorisággal igényt tart a kémények ellenőrzésére és szükség szerinti tisztítására – fogalmazott Tóth Lajos műszaki igazgató. A vegyes tüzelésű kémények tisztítását évente, a gázkéményekét kétévente kell elvégezni. A szolgáltatások megrendelése telefonon, e-mailben illetve postai úton is történhet. Tóth Lajos elmondta, ők arra törekednek, hogy az időpontok egyeztetése rugalmasan történjen, sőt a kisebb településeken a helyszínen is megrendelhető lesz majd a szolgáltatás, erről az önkormányzatokat értesíteni fogják.

Az adminisztrációs terhek növekedésével nem számolnak, viszont a munka megszervezéséhez több energiára lesz szükségük a jövőben. A megyében található csaknem 129 ezer kéményből, mintegy 70 ezernek a vizsgálatát ők végzik el.

Akiknek kellene, azok nem kérik a kéményseprést

– Az a veszély kétségtelenül fennáll, hogy éppen azok az ingatlantulajdonosok nem fogják megrendelni a szolgáltatást, akiknek az otthonában a kémény nem megfelelő állapotú. Sajnos a kötelező kéményseprés megszűnésével őket erre nem tudjuk figyelmeztetni sem, és a jövőben nem szankcionálható, ha valaki egyáltalán nem rendeli meg az ellenőrzést. Nyilvántartásunkból természetesen meg tudjuk állapítani, hogy mikor, melyik kéményeket ellenőriztük. Mivel igen kockázatos az ellenőrzés elmaradása, ezért csak biztatni tudjuk az ingatlanok tulajdonosait, hogy saját maguk és családtagjaik biztonsága érdekében rendeljék meg a szolgáltatást – fogalmazott a műszaki igazgató. Hozzátette: a munka elvégzése lakások esetében továbbra is ingyenes marad. Fontos, hogy társasházak és lakásszövetkezetek esetében továbbra sem lesz szükség megrendelésre, ott minden marad a régiben. Ha 2018-ban kevesebb lesz a munkánk, az azt jelenti, hogy megnövekszik a kémény állapotával összefüggésben bekövetkező balesetek kockázata.

A köztársasági elnök véleményével egyetértve: várható, hogy az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás – a mintegy ötven éve működő rendszerhez képest – radikális biztonsági szint csökkenést jelent, de bízunk abban, hogy a tényleges tragédiák elkerülhetők lesznek, a felelős tulajdonosi gondolkodás következtében. – emelte ki a műszaki igazgató.

Könnyen meggyulladhat a korom a kéményben

A kéménytüzek a kémény falára lerakódott korom miatt keletkeznek. Az utóbbi években egyre többen fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, ami fokozza a kéményben a koromlerakódást. Fontos, hogy a fűtőberendezésben csak olyan tüzelőanyagot égessenek, amelyre azt megtervezték. A lakkozott, festett, nedves fa és a háztartási hulladék elégetése fokozza a korom lerakódását a kéményben. A lerakódott koromréteg a fűtés során keletkező hő hatására izzani kezd és meggyullad, a kéményben keletkező tűz pedig átterjedhet a ház tetőszerkezetére. A nyilvánvaló környezetszennyezésen túl ezért sem szabad eltüzelni műanyagot, festett, lakkozott fát, háztartási hulladékot, vagy fáradt olajat. 2017. november 10-ig idén összesen 27 kéménytűz keletkezett a megyében. A tüzeket megelőzendő, a kémények ellenőrzése minden ingatlantulajdonosnak jól felfogott érdeke.

Nem csak a kéményekkel lehet gond

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezéses esetek jellemzően a nyílt lánggal működő fűtőeszközök levegőellátásának hiányára és nem a kémények állapotára vezethetőek vissza. Sokan lecserélik a régi fa nyílászárókat és jól szigetelő műanyag ablakokat és ajtókat szerelnek be, ezeken keresztül viszont nem jut elegendő levegő a lakásba. Ahol nyílt égésterű eszközzel fűtenek, vagy főznek, ott ezek az eszközök a szoba levegőjét használják fel az égéshez. Ha nem jut elég levegőhöz a berendezés, tökéletlen égés alakul ki és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jön létre. Olyan helyiségben is felhalmozódhat tehát a veszélyes mennyiségű szén-monoxid, ahol nincs kémény.

Vas megyében az elmúlt években nem történt halálos szén-monoxid-mérgezés. A jogszabályváltozás miatt januártól nagyon sok múlik az állampolgárok felelős gondolkodásán. A hanyagság, vagy a feledékenység ezúttal tragikus kimenetelű lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában