Télen is a természet erejével

2017.12.09. 08:00

Elengedhetetlen az egészséges, vitamindús táplálkozás, a sok mozgás és pihenés

Egyre népszerűbbek a natúr kozmetikumok, amelyek nem csak védenek és táplálnak, de harmonizálják egész testünket, lényünket. A téli időszakban nagyon sok káros hatás éri a bőrünket, ilyenkor különösen nagy figyelmet igényel a bőrápolás.

VN

Desits Mónika azt mondja, hogy napindításnál is szükséges az arctisztítás, ha pedig valakinek száraz a bőre, jól jön egy hialuron bázisú készítmény Fotó: Hornyák Emőke

A csípős, hideg levegő mellett, a fűtési szezonban az alacsonyabb páratartalmú, száraz belső levegő és a külső levegőben lévő ártalmas anyagok megviselik bőrünket, nem beszélve arról, hogy ebben az időszakban több réteg ruha alá rejtjük. Megfelelő ápolással azonban ilyenkor is biztosítani tudjuk bőrünk egészségét. De mit jelent az, hogy megfelelő ápolás?

Desits Mónika azt mondja, hogy napindításnál is szükséges az arctisztítás, ha pedig valakinek száraz a bőre, jól jön egy hialuron bázisú készítmény Fotó: Hornyák Emőke

- Először is meg kell figyelnünk a bőrünket – mondja Desits Mónika, az egyik szombathelyi bioszaküzlet vezetője. – Tudnunk kell, hogy milyen típusú: tág pórusú, esetleg kiszáradásra hajlamos, zsíros-e, vagy éppen vízhiányos. Ez az első lépése annak, hogy ki tudjuk választani a megfelelő kozmetikumot, ha tanácstalanok vagyunk, forduljunk kozmetikushoz -, hangsúlyozza.

A második lépés, hogy nem akármilyen kozmetikumot veszünk le a polcról, hanem egy olyan terméket, amely a bőr az összes funkcióját figyelembe véve harmonizálja annak működését. Bőrünk több szervhez kapcsolódóan végez kiválasztó tevékenységet, mint az izzadás és a bőrlégzés. Ezért fontos, hogy a bőrápoláshoz használt készítmények ne tartalmazzanak olyan kémiai, illetve szintetikus anyagokat, amik ezekben a funkciókban adott esetben eltömíthetik a pórusokat és irritációt okozhatnak.

A szakember elmagyarázza, ilyenkor tudunk választani a natúr kozmetikumokból.

- Nagyon széles skáláról beszélünk, segíthet az eligazodásban, hogy különböző minősítő intézeteknek megtaláljuk a logóját a termékeken. A legszigorúbbak a Natrue és a BDIH rendszerek. Ezek német minőségvédő rendszerek szigorú kritériumrendszerrel. Jellemzőjük, hogy az alapanyagok több mint 90 százalékban biodinamikus gazdálkodásból kell, hogy származzanak – emeli ki Desits Mónika, aki arra is tudja a választ, hogy miben rejlik a natúr kozmetikumok hatékonysága.

- Az aromaterápiára épülnek. A készítmények alapjai növényi kivonatok, ezek hatóanyagtartalma és természetes vivőanyagai fejtik ki a kozmetikai hatást. A növény életfolyamatait figyelembe véve is kinyerhetik belőle a felhasználni kívánt hatóanyagot, tinktúrát, és ezt dolgozzák bele a készítményekbe, aztán ezek az életfolyamatok tovább működnek, kifejtik hatásukat az emberi bőrben, amely visszanyeri természetes egyensúlyi állapotát. A téli és a mindennapi bőrápolásban a legfontosabb a tisztítás. A sminknek teljes egészében le kell kerülnie az arcról a nap végén, hogy az éjszakai pihenésnél a bőr el tudja végezni az önmagát tisztító, regeneráló folyamatát.

A hideg víz nem elegendő a tisztításhoz, a sminktől és a külső szennyeződésektől lemosótejjel érdemes megszabadulnunk, aztán mossuk át az arcot egy arctisztító kozmetikummal (akár növényi szappannal). Ha valaki ragaszkodik hozzá, akkor egy tápláló éjszakai krémet is használhat ezek után. A téli időszakban amúgy is zsírosabb, táplálóbb krémre van szükségünk.

A napindításnál is szükséges a tisztítás, ha pedig valakinek száraz a bőre, jól jön egy frissítő tonik, illetve egy könnyebb állagú arctej a szokásos nappali krémünk alá.

Kezdhetjük szérummal is, amely egy vízbázisú készítmény, erre jöhet egy zsírosabb krém, és a smink. Már minden nívósabb natúrkozmetikum-gyártónak van sminkcsaládja. Érdemes ezekből a palettákból válogatni, ha a természetes arcápolást választottuk. Így sminkünk és bőrápolásunk harmonizál, és kiemeli az arcunk természetes szépségét. Hiszen az a cél, hogy támogatva bőrünk funkcióit, az megtartsa természetes egyensúlyát minden életkorban.

Az egészséges bőr titka nem csupán a külsőleg alkalmazandó ápolószerek hatékonyságában, minőségében keresendő. Elengedhetetlen az egészséges, vitamindús táplálkozás, a sok mozgás és pihenés. Végül Desits Mónika arra hívja fel a figyelmet, hogy meg kell tanulnunk magunkat egységben látni, hiszen minden mindennel összefügg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában