Akrobatika és jóga

2018.01.26. 10:00

Támogatás, bizalom és egymásra figyelés

Jakab Gábor a jóga egy különleges ágát, az úgynevezett akrojógát tanítja, annak szellemisége szerint is él.

Kovács Ágnes

Nemcsak a testnek tesz jót, de a sokszor zaklatott elmét is megnyugtatja. Fotó: Shutterstock

Az akrojóga a tradicionális jógapózokat emeli egy egészen szokatlan szintre. Hogy hová? Tulajdonképpen a levegőbe. A mozgásforma szellemiségének középpontjában a jóga egyik legfontosabb tanítása áll: a kapcsolódás. A páros és közös gyakorlatok során az egymás közötti odafigyelés és kommunikáció elkerülhetetlen, így önkéntelenül is megtanulhatjuk és megtapasztaljuk a bizalmat, támogatást és segítségadást. Az akrózók között van, aki a tartó szerepét vállalja magára, ő a „base”, a tartott társ a „flyer”, ő a repülő, valamint van még a „spotter”, azaz a segítő.

Az akrojóga páros, úgynevezett „hatha” gyakorlatokból, lazító, relaxációs és meditációs technikákból áll. A garantált jó hangulat mellett az akrojóga számos áldásos hatást is magáénak tudhat. Hatékony eszköz a csontritkulás megelőzésében, mivel a partner súlyát nyújtott lábbal, csonton tartjuk. Egyszerre erősíti és nyújtja a végtagok és a törzs izomzatát, emellett fejleszti az egyensúlyérzéket és a mélyizomzatot, amely nagyban hozzájárul a jógában, és a különböző sportokban való fejlődéshez. Gyökereit egy, az 1930-as években készült filmfelvételre szokás visszavezetni, ahol Krishnamacharyát és tanítványát láthatjuk gyakorlás közben. Az akrojóga először átkerült Amerikába, ahol kisebb fajta mozgalommá nőtte ki magát. Jakab Gábor oktatót kérdezzük arról, hogyan néz ki egy edzés.

Nem szabad azt hinni, mondja, hogy a módszert csak a vékonyak, izmosak vagy sportolók tudják elsajátítani.

Teljesen átlagos testalkatúak is járnak az edzésekre. Az első órában bemelegítenek, negyven percet „akróznak”, végül húsz percig nyújtanak. Fejlődni pedig az tud, aki gyakorol. Ennyi csak a titok.

Nemcsak a testnek tesz jót, de a sokszor zaklatott elmét is megnyugtatja. Fotó: Shutterstock

A gyakorlatok elvégzésének alapja a bizalom. Az érintés, a tekintet, a kommunikáció feloldja a gátlásokat, a szorongást, a jógázók pedig csak a feladatra tudnak koncentrálni, nincs tehát mellébeszélés, teljes energiával jelen kell lenni. Az edzés résztvevőinek tehát ki kell zárniuk a külvilág zaját és magukra kell figyelniük. Ez egyfajta tiszta tudatállapotot jelent. A párok megbeszélik előre, milyen gyakorlatot végeznek el, és annak mi a módja, hogyan jönnek egymás után a pózok, milyen kapcsolódási pontok mentén épül meg egy-egy forma. Olyan az egész, mintha táncolnának. Kis érintésekből tudja a jógapár, hogyan mozduljunk, merre helyezzük a testsúlyt. Jakab Gábor szerint ezzel pedig olyan testtudatunk lesz, amely magabiztosságot hozhat az életünkbe. Az edzésforma három részből áll: a már említett jóga mellett szerves része az akrobatika és a thai-masszázs bizonyos elmei. A jóga nem belső izmot épít, nem olyan, mintha fekvőtámaszokat csinálnánk. Aki például ülőmunkát végez, annak óránként javasolt felállnia a székből, nyújtani az izmokat, a gerincoszlopot. Olyankor öt-tíz perc is elég, hogy ellazuljon a test és nem macskásodnak meg az izmok. Az akrojógát két-három naponta érdemes elvégezni. Megnyugtatja az elmét, így a testnek is jót tesz. Az ugyanis feltétele annak, hogy jobb életet élhessünk. Az akróban is vannak szekvenciális elemek, meséli Gábor. Ilyen például, amikor hulló falevél-pózban megmasszírozod a párod, aztán nyújtasz. A mozgásforma a cirkuszból jön, az akrobatikus elemek rövidítése az akro jelző is.

A pózok, a testtartások egymásra épülnek, akár a gúlánál. Gábor azt mondja, ha valaki feltérdel a másik csípőcsontjára, azt is meg tudja tartani, akár elengedett kézzel is. Nem azért, mert izompacsirta, hanem mert koncentráltan tudja használni a testét. A testtudata erősödik meg.

Az edző atletizált és súlyt is emelt, ez a mozgásforma azért tetszett meg neki, mert szüksége volt a mentális megújulásra. Szerinte meg kell találni mindenkinek a belső békét, nem feltétlenül kell ehhez nehéz súlyokat emelni, vagy kilométereken át rohanni, ez a mozgásforma megadja a testnek, ami jár neki.

A koncentrált figyelem segít a legtöbbet, mondja.

Az önmagunkra figyelés elérésének képessége meditációval fejleszthető leginkább.

Nem kell eszköz, semmiféle gyakorlat. Be kell ülni például a szobába, egy párnára, lehunyni a szemünket, a gondolatok pedig jönnek-mennek, és csak hagyjuk, hogy így legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában