Eye-Pal Solo

2018.01.15. 20:55

A vakoknak készülék olvassa fel a szöveget

Felolvasó készülékkel bővült a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete által nyújtott szolgáltatások köre.

Tersztyánszky Krisztina

Kertészné Vargyas Réka a VGYVE vak sorstársa a gép használata közben Fotó: Kopcsándi Gyula

Az eszközt a város okatási, sport és ifjúsági osztályától elnyert pályázatból tudták megvásárolni.

Az egyesület minden lehetőséget megragad, hogy segítse tagjainak integrációját a társadalomba. Ehhez sok segítséget kap Szombathely önkormányzatától. Az Eye-Pal Solo készülékre 2017 decemberében pályáztak sikeresen. Ez az eszköz nagy mértékben segíti a látássérült fiatalok tanulását.

Kertészné Vargyas Réka a VGYVE vak sorstársa a gép használata közben Fotó: Kopcsándi Gyula

A mindössze három kilogramm súlyú készülék lelke egy nagy felbontású kamera, hardver része pedig egy célszámítógépnek tekinthető. Távirányító is tartozik hozzá, ami a vakok számára is megkönnyíti a kezelését. Csatlakoztatható monitorhoz, fülhallgatóhoz vagy külső erősítőhöz.

A felolvasó képes bármilyen nyomtatott szöveget felolvasni, még akkor is, ha az ferdén kerül a kamera alá. Négyoldalnyi szöveget tud megjegyezni és visszaolvasni. Magyarul és angolul is „beszél”, így akinek van látásmaradványa, sokat profitálhat a képernyőn megjelenő szövegből. A készülék megnöveli a vakok önállóságát, segítheti a hivatali, banki ügyintézést. Jelenleg a készüléket az egyesület tagjai tudják használni ügyfélfogadási időben. De a 2018-as évben meg kívánják ismertetni az eszközt az iskolákkal, a kormányhivatalokkal és pénzintézetekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában