boldog északiak

2018.03.19. 17:30

Lassulás: ezért boldogabbak nálunk a „hűvös” skandinávok?

Mindenki azt szeretné tudni, mitől boldogok a dánok, svédek, vagy éppen a finnek, miközben mi, magyarok leginkább pesszimisták és boldogtalanok vagyunk.

Kovács Ágnes

Skandináv stílus magyar alkotótól: a takaró Petrushka munkája

Lassulás mint életérzés

Hygge, lagom – akik ezekkel a kifejezésekkel és a mögöttük megbújó életérzéssel foglalkoznak, azok többnyire lassulásként beszélnek a skandináv életérzésről, amely ebben az esetben a boldogság szinonímája. Persze azért nem ennyire egyszerű a dolog, hiszen ha az lenne, akkor boldogan feledkeznénk bele mindannyian a lassulásba, bármit jelentsen is. Mielőtt kényelmesebb honfitársaink megkönnyebbülten felsóhajtanának, a lassulás nem azt jelenti, hogy a skandinávok nem tesznek semmit, csak ténferegnek és pihennek naphosszat. Éppen ellenkezőleg: kihasználnak minden alkalmat arra, hogy a szabadidejüket magukra, családjukra, barátaikra fordítsák. Mutatkozik ugyan eltérés a dán és a svéd életfilozófia között, de egy dologban azonosság van: remekül gazdálkodnak az idővel. Ha dolgoznak, akkor azt maximális energiaráfordítással teszik, de ha vége a munkaidőnek, akkor egy perccel sem maradnak tovább. Annyit végeznek el, amennyi belefér, a folytatás miatt pedig nem izgatják magukat előre.

Egy csésze kávé és egy kis nyugalom Fotók: VN-archív

Nincs második harmadik műszak, de szabadidő igen

Egyáltalán nincs rohanás, második és harmadik műszak. Igaz, ehhez jó fizetések és erős szociális háló is szükségeltetik. Ennek köszönhetően viszont a szabadidejükben tényleg azzal foglalkoznak, amivel akarnak. Ebben a szabadidőben pedig jut idő, kedv és erő ahhoz, hogy megsüssék a kedvenc édességüket, majd áthívják a barátokat egy kötetlen beszélgetésre, kávézásra, vagy beüljenek kedvenc kocsmájukba, kávézójukba, cukrászdájukba, és végigbeszélgessék az egész estét. Belefér az is, – amit internetes honlapok fotóin látunk – hogy lusta, lassú estéket töltsenek otthon, a begyújtott kandalló előtt, takaróba bugyolálva, teát, kávét vagy alkoholos italt kortyolgatva.

Előkerülnek a jó könyvek, de akár valami társasjáték is. Nyugalom és béke. Természetesen ehhez az életmódhoz illik igazítani mindent, például a környezetet is.

Nincs szükség felesleges pluszra

Felesleges tárgyakra nincsen szükség, mindenből éppen annyi van, amennyi kell. A lagom szerint ez az ideális állapot. Annyi étel kell, mint amennyit meg lehet éppen enni, nem kell drágább kocsi, mint ami pont jó a családnak, nem kell pazarolni, túlköltekezni, legfontosabb a mértékletesség. Egyensúly, békesség – ezek is kulcsszavak, de a közjó, a társadalmi összetartozás éppoly fontosak.

Skandináv stílus magyar alkotótól: a takaró Petrushka munkája

Praktikus dizájn

Ennek tükrében válik érthetővé a skandináv dizájn és lakberendezés. Hiszen az otthon éppen olyan lagom, mint minden más. Az, amire éppen szükségünk van. Praktikusság, szépség és persze letisztultság. Semmi cicoma, semmi girland, hiszen a barokkos pompa nem tesz egy lakást élhetőbbé. Ha pedig elhagyjuk lakó- és életterünket, akkor egy erdei séta, kiadós szaunázás, jó vacsora következhet, mindezt persze a lassúság jegyében. Ráérős pihengetés, a lomhábban elfogyasztott vacsora, amelynek során nem az a cél, hogy minél gyorsabban, minél több étellel megtömjük magunkat, hanem az élvezet az elsődleges.

De lássuk, a svéd lagom mellett mit javasol a dán hygge. Hangulat: oltsd le a villanyt! Jelenlét: legyél jelen, itt és most. Kapcsold ki a telefonokat! Élvezet: kávé, csokoládé, sütemény, torta, édesség. Egyenlőség: a „mi” az „én” előtt. Osszuk meg a feladatokat és a műsoridőt. Hála: fogadd el. Lehet, hogy már nem lesz jobb. Harmónia: ez nem verseny. Már szeretnek téged. Nincs szükség melldöngetésre. Kényelem: helyezd magad kényelembe. Tarts szünetet, most minden a kikapcsolódásról szól. Béke: nincs szükség drámára. Vitatkozzunk politikáról máskor. Együttlét: építs kapcsolatokat és narratívákat. Menedék: a sajátjaiddal vagy. Ez itt a béke és biztonság szigete.

Bonyolult? Lehetséges. De az is lehet, hogy nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában