húsz százalék

2018.04.18. 11:30

Amikor a szakmák apáról fiúra vagy éppen lányra szállnak – Viszik tovább a családi céget?

Ha a családi vállalkozások apai generációja kiöregszik, vajon átveszik-e a fiatalok, van-e, aki továbbvigye?

Merklin Tímea

Polgár Tibor ügyvédnek készült, nem akart fodrász lenni, de beállt az édesapja mellé dolgozni, és az első boldog vendégmosoly után nem volt visszaút. Három fia közül Ákos viszi tovább a szakmát. Az üzletet nem, mert családi cég nincs – ahogy ők mondják: „a vállalkozás az ember maga” Fotó: Unger Tamás

Egy kutatás szerint a rendszerváltás környékén alapított családi cégek tulajdonosainak 80 százaléka szeretné átadni azt a gyerekeinek, de az utódoknak csak 20 százaléka folytatná szívesen a szakmát, az üzletet.

A hazai családi vállalkozások 55 százalékánál van stratégia a generációváltásra, de csak 11 százalékuknál van ez dokumentálva is. Rosszak a statisztikák, mi mégis jó példákat kerestünk. Olyan családokat, amelyekben nemzedékről nemzedékre öröklődik a cég, vagy ha az nem is – mert van úgy, hogy „a vállalkozás maga az ember” –, legalább a szakma. Megszólal kertész, borász és fodrász. Kiderül, hogy a nemzedékeken át továbbvitt üzletekbe, szakmákba beleszületnek, sőt belenevelődnek a gyerekek, olykor minden más tervük ellenére.

Családi kertészet

Nagy Attila családja a 20. század első felétől kertészkedik. A nagyapja, Nagy Antal a jeli arborétum megálmodója, Ambrózy-Migazzi István szomszédja volt. Ott volt Tanakajdon az első magvetéseknél, aztán a jeli arborétum telepítésénél. 1918 és 1923 között dolgozott együtt a „virágos gróffal”, majd hazament Újperintbe, és kialakította a saját kertészetét. Három gyermeke közül Jenő, Nagy Attila édesapja folytatta a kertészkedést, először Újperintben, majd Herényben. Alapító tagja lett a Szombathelyi Kertész Téesznek, ahol telepvezető volt 1979-ig. Amikor a téesz abbahagyta a szegfűtermelést, Nagy Jenő folytatta, mert üzletet látott benne. Ezt vitte tovább a fia, Nagy Attila.

– 1995-ben építettem át az üvegházakat, és két év után áttértem a szegfűről a balkonnövényekre. 16 éve megy, 18-20 embernek tudok munkát és fizetést adni – meséli. – Fontos, hogy a nagyapám, az apám és én is igazi társra leltünk a feleségeinkben, akik, amikor nem gyerekeket neveltek, besegítettek a kertészetbe. Nálunk a növény az első. Lehet, hogy a kertész nem ér haza vacsorára, de a növényeknek rendben kell lenni. Ehhez kell az asszonyok megértése.

Nagy Attila kertész a lányával, a 23 éves Noémivel, aki egyáltalán nem akart kertész lenni, mégis ott találta magát az édesapja mellett, sőt olyan férjet választott, aki szintén a családi vállalkozásban dolgozik Fotó: Unger Tamás

A kertész kislányának már a babakocsija is a fóliasátor melegében állt, két ültetőláda között, sőt ott homokozhatott „luxuskörülmények” között januárban, mert bent 20 fok volt. Ma már ott dolgozik.

– A gyerekeim mindig be voltak fogva, segíteni kellett. A lányom, Noémi azt mondta, hogy nem akar kertész lenni, sok a munka. Egyszer csak mégis itt találta magát, sőt olyan férjet választott, aki szintén nálunk dolgozik.

Duplán öröklődik

Jagodics Attila kőszegi borász azt meséli, családjukban a szakma nem egyszerűen nemzedékről nemzedékre száll, hanem duplán duplázódva öröklődik. Íme a magyarázat: – Édesapám, Jagodics Tamás vendéglátást tanult, a bátyámmal, aki szintén Tamás, ebbe csöppentünk bele. Felszolgálónak tanultunk. Apám, amikor a kárpótláskor földeket vett, szőlőt telepített, és hozott magával minket. A saját munkánk mellett segítettünk neki, közben akaratlanul „bevonódtunk” a borászatba is. Aztán a bátyám és én is megszereztem a szőlész-borász képesítést. Apánk meghalt, most egymásnak segítünk. A bátyám éttermet visz, ha kell, dolgozik nálam, és fordítva: ha ő megkér, én állok be oda. A feleségem támogatja a vállalkozást, három gyerekem közül talán a legkisebb „belenő” – mondja.

Háromgenerációs fodrászcsalád

Polgár Tibor háromgenerációs, jónevű fodrászcsalád tagja.

– A Király utcában volt édesapám, Polgár Károly menő műhelye, mígnem 1953-ban kicsapták a város szélére, a Rumi úton kapott egy helyiséget. De a vendégei szerették, ezért kijártak hozzá oda is – tudjuk Tibortól. – Én soha nem akartam fodrász lenni. Ügyvédnek készültem, 1969-ben felvételiztem, de nem vettek fel, mert apám maszek volt. Lógtam egy évet, aztán apám megunta, azt mondta: gyere be mellém, és dolgozzál. Kellett egy fél év, mire megláttam, mennyit és hogyan dolgozik. Meg az örömöt a vendég arcán. Rájöttem, hogy nekem is van arányérzékem, térlátásom, ízlésem. Megtapasztaltam, hogy vannak olyan képességeim, előnyeim, amiket érdemes kiaknázni. Belecsúsztam a szakmába, és az első boldog mosoly után nem volt visszaút.

Öt évig együtt vitték az édesapja műhelyét, amelyben a húga is dolgozott, aki később abbahagyta. Tibor önállósodott, a Kőszegi utcában nyitotta meg az első üzletet. A középső fia, Ákos mellette kezdte tanulni az alapokat, aztán elvégezte a fodrásziskolát.

Polgár Tibor ügyvédnek készült, nem akart fodrász lenni, de beállt az édesapja mellé dolgozni, és az első boldog vendégmosoly után nem volt visszaút. Három fia közül Ákos viszi tovább a szakmát. Az üzletet nem, mert családi cég nincs – ahogy ők mondják: „a vállalkozás az ember maga” Fotó: Unger Tamás

– Ahogy én végigjárhattam budapesti nagy fodrászokat apám kapcsolatai révén, az én kapcsolataim révén a fiam is tanulhatott fővárosi mesterektől, dolgozott Zsidró Tamás mellett is, így hozott haza friss látásmódot. Tíz évig dolgoztunk közös üzletben Ákossal, aztán önállósodott. Nincs családi cégünk. A családi névnek van jelentősége, a vállalkozás nálunk az ember maga. Van vendég, akinek még az apukám csinálta a haját. Szeretnek minket, akik visszajárnak, és mi is szeretjük a vendégeinket, a kapcsolatunk több mint frizurakészítés. Nem elhatározás volt részünkről, hogy fodrászok leszünk, így alakult. Nem volt stratégia, mégis mozgott az emberben valami, amitől háromgenerációs fodrászcsalád lettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában