Már anyja hasában táncolt

2018.05.27. 11:30

A tehetséges néptáncos fiú, Gerlecz Gábor 15 évesen az apja nyomdokaiba lép

Itt az idő, hogy megismerjük a néptáncos Gerlecz Gábor nevét, aki sorban nyeri a díjakat, most éppen második lett a művészeti iskolák tanulmányi versenyének országos döntőjében, Sátoraljaújhelyen. A 15 éves fiatalember az aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Gerlecz László (55) fia. Kettejükkel beszélgettünk.

Merklin Tímea

Gerlecz Gábor (balról) gyakran hallja, hogy „tiszta apja” a mozgása. Jobbról Gerlecz László aranysarkantyús táncos

A Gerlecz család Kőszegen lakik, de Gencsapátiban találkozunk, itt táncol az Ispilángban a 15 éves fiú, aki eleinte hegedült is, néptáncolt is, de az utóbbi annyira sodorja magával, hogy most már biztosan az édesapja nyomdokaiba lép. A gencsapáti művelődési ház néptáncos öltözőjében kutatunk ruhák után, amikor Gerlecz László egyszer csak a fia fejébe nyom egy kalapot, és azt mondja nekünk:

Gerlecz Gábor 15 éves. Gyakran hallja a közönségtől, hogy „tiszta apja”, ahogy táncol. Pont úgy lendíti a lábát, pont olyan, ahogy lengeti a karját, mint Gerlecz László. A fiatalember erre nagyon büszke, és jó érzés számára, hogy tovább tudja vinni, amit a szüleitől kapott. Tehetségét sok szorgalommal csiszolja Fotók: Nagy Jácint/ Vas Népe

- Nagy szó szakmai körökben, hogy egy Kelet-Magyarországon rendezett döntőben egy nyugat-magyarországi fiú második tudott lenni. A keleti régió (Székesfehérvártól keletre) hagyományosan erősebb néptáncban, és leg-alább 30-40 éve. Olyan nevek fémjelzik azt a munkát, mint az Alba Regia, a Jászság, a Szeged, a Nyírség táncegyüttesek, amelyek mindig is kiváló szakemberek által vezetett, jól dotált csoportok voltak. Ezen a falon nehéz áttörni. A táncok autentikus feldolgozását keleten előbb kezdték, mint nálunk – mondja Gerlecz László. Vas megyében ő kezdte terjeszteni, hogy ne stilizálják a mozdulatokat, ne táncszínházat csináljanak, felerősítette ezt az irányvonalat, amikor a Szökős tánc-együttest vezette. Már a 90-es években fogadtak Erdélyből vendégeket, akik táncokat tanítottak, és maguk is kimentek Erdélybe, olyanokról mintázzák a lépéseket, akik nem iskolában, hanem az apjuktól, nagyapjuktól tanultak táncolni. A vasi táncok autentikus formában általuk kerültek először színpadra.

Már anyja hasában is táncolt

A fia, Gábor, ahogy meséli, „már az anyja hasában is táncolt”, mert néptáncos és a Népművészet Ifjú Mestere az anyukája, Gerlecz Edit is. Mindig vitték a táncpróbákra, mondhatni, ott nevelkedett. Hároméves volt, mikor a próba alatt a sarokban rajzolt, otthon mégis eltáncolta, amit a csoport aznap tanult. Most 15 évesen kétfelé ingázik a néptánc miatt – most kezd önállóan közlekedni busszal, vonattal -, Kőszegen laknak, onnan jár el a gencs-apáti Ispiláng és a Somogy megyei Karád táncegyüttes próbáira. Az első díját tízévesen nyerte a Kanászválogatón, ahol mindjárt számadó kanásznak is választották. Gyorsan jöttek a sikerek: egyebek között három éve is második lett az országoson, háromszor nyert Sopronban az országos szólótáncversenyen, idén Figurás Táncos díjat kapott. Júniusban Szarvason részt vesz az országos szólótáncversenyen.

Gerlecz Gábor (balról) gyakran hallja, hogy „tiszta apja” a mozgása. Jobbról Gerlecz László aranysarkantyús táncos

A legutóbbi országos versenyén elért második helyezése mögött néhány hét felkészülés, de sokéves munka áll.

- A kötelező szám nyírségi oláhos és csapás volt, ami egy gyors csárdás zenére járt férfitánc, a felső-tiszavidéki táncdialektusba tartozik. Nem ismertem korábban, úgy álltam hozzá, hogy ez a „muszáj”, de a döntőben már szeretettel táncoltam. Régi ugrós tánc, érdekes ritmikájú, elegáns, tetszenek benne a tartások – mondja a fiú.

Apja segíti

- A szabadon választott számért különdíjat is kaptam, ez a magyarpalatkai férfitáncokból volt, ritka magyar és korcsos, legényes típusú tánc. Mikor kicsi voltam, ez volt, amit először tanultam meg, ez lett a legerősebb, a legbiztosabb. Minden versenyre apu készít fel, de azon kívül is szoktam kérdezni.

Gerlecz Lászlótól megtudjuk, hogy Gábor 4-5 éve képes filmről, akár némafilmről is tanulni.

- Ha valamiben bizonytalan, jön, hogy jól látta-e, kéri, hogy javítsam ki, és akkor abbahagyom, amit addig csináltam, és leizzadok vele – meséli az apa. – Nagyon örülök, hogy ilyen ügyes. Az egy dolog, hogy valaki beleszületik egy táncos családba (a lányom, a 22 éves Nóra is néptáncos), sok szorgalom is kell a tehetség kibontakozásához.

Gábor hozzáteszi:

- Szerintem „nagy dolog”, hogy ide születettem, ebbe a családba, büszke vagyok arra, amit az apámtól tanultam és még fogok is, mert van mit, bőven. Amit elértem a táncban, azt apu, anyu által értem el. Anyu is „zsűrizi”, amit tanulok, ne pipáljon a lábfejem, ne legyek púpos, ne lógjon a fejem, és ellát tanácsokkal az öltözködésben. Egyébként meg hallgatom, hogy „tiszta apja” a mozgásom. Jólesik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!