női vezető

2018.05.28. 11:00

Az utánpótlás fejlesztése a legfontosabb feladatuk a büki testedzőknek

Még mindig ritkaság, hogy egy sportegyesület elnöke nő. Pedig a Büki Testedzők Köre élén Galamb Orsolya közmegelégedésre látja el ezt a feladatot.

Kovács Ágnes

Galamb Orsolya, a Büki TK elnöke Fotó: Kovács Ágnes / Vas Népe

Orsolya Körmenden született, Szentpéterfán nőtt fel. Szülei Bükön építkeztek, érettségi után költözött ő is oda. Azt mondja, akkor lett igazán részese a település életének, amikor megszülettek a lányai, és a nagyobbik bekerült az oviba. Szerepet vállalt a szülői munkaközösségben, majd elnök lett, az iskolában pedig SZM-tag, és már ott is sportprogramokat szervezett. Gyerekként kézilabdázott, majd Bükön röplabdázni kezdett. Büszke rá, hogy a kitalált rendezvények, családi napok, bálok mára hagyománnyá váltak. Kislánya kézilabdázni kezdett, és amikor négy évvel ezelőtt a nagy múltú, 1920-ban alapított Büki Testedzők Körében elnökválasztás volt, pályázott, azóta tölti be ezt a megbízatást.

Galamb Orsolya, a Büki TK elnöke Fotó: Kovács Ágnes / Vas Népe

Öt szakosztállyal működnek: kézilabda, kosárlabda, futball, asztalitenisz és sakk. Amikor vállalta az elnökséget, az motiválta, hogy javítsa a kommunikációs technikákat a klub és az önkormányzat között. Ahogy meséli, a labdarúgó szakosztály például egyáltalán nem működött.

Három ember volt már csak a csapatban, edző nélkül. A szakosztály újjáépítését tűzték ki célul. Orsolya akkor már dolgozott az önkormányzat pénzügyi

bizottságában, úgy gondolja, talán ezért is volt a bizalom. Amikor elvállalta, nem tudta egészen pontosan, hogy milyen feladatok várnak rá, de nem akarta hagyni, hogy a nagy múltú sportegyesület eltűnjön a süllyesztőben.

Focifejlesztés

A labdarúgás újjászervezése folyamatban van. Szeretnének visszajutni a megyei első osztályba, az most a cél. A többi szakosztálynál fontos szempont volt az utánpótlás megszervezése. Asztaliteniszben például nem akartak NB I-es csapatot messziről jött játékosokkal, bükiekből akartak építkezni. Örülnek az NB III-as csapat sikereinek, és elkezdték az utánpótlás képzését. Az iskolában tizenhat, nagyon aktív gyerek dolgozik, négyen-öten már nyertek is, több mint húszan rendszeresen pingpongoznak. Nagy dolognak tartják, másfél-két évnyi játék után nyertek országos versenyeket. Utánpótlást nevelő szakemberük dr. Barát Kornél, ő tartja kézben az egész folyamatot. Tavaly a foci esetében is az utánpótlás újjáépítése volt a cél. Helyi fiatalokra akartak támaszkodni, hiszen kevés a játékos, sokan mennek ki Ausztriába játszani. Már száz fölött van a gyerekek száma, akik

elkezdtek edzeni. Kézilabdában is hasonló elképzelések vannak, egy csarnok az álmuk, ami két-három éves projektben az Európa úton úgy néz ki, fel is épül.

Folyamatos fejlesztés

Nagyon várják, hogy elkészüljön. Kézilabdában egyébként százhatvan utánpótláskorú gyerek van a szakosztályban. A sakknál is utánpótlást építenek, stabil a gárda, húsz gyerek van, aki sakkozik. A tervek között szerepel még a focipálya mellett egy új pályaépület is.

Orsolya szerint a városnak van megtartó ereje. Bük fejlődő város, öröm nézni, látja mindenki, hogyan szépül, épül. Ő maga önkormányzati bizottsági tagként belelát a tervekbe is. Rengeteg a pályázat, aktív a testület, egy ilyen településen jó lakni, mondja. Rengeteg feladata van, panziót működtet, kozmetikusként dolgozik. Korábban orvos szeretett volna lenni, de egy családtagja elvesztése miatt végül mégsem vállalta. De ettől függetlenül a segítés és a lélekgyógyászat ma is foglalkoztatja, érdekli. Két lánya van, a kisebbik 18 éves, kézilabdázik, a büki csapatban játszik. A nagyobbik 21 éves, Ausztriában tanul, logisztikai

területen. Orsolya nem vágyódik el Bükről, de nemcsak a munka miatt, hanem mert szeret ott élni. Ha mégis kívánna valamit, az az, hogy jó lenne, ha Bük fiatalosabb hely lenne, ahol nem zárna be minden este 11-kor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!