hányás, hasmenés támad

2018.06.07. 11:30

A kórokozók szeretik a nyári meleget

Nem ritkák nyáron a vírus okozta fertőzések – átmenetileg kellemetlen panaszokat okoznak.

Tóth Kata

Gyereket, felnőttet is ledönthet a lábáról a hányás és a hasmenés. Dr. Pölöskey Péter azt mondja, nem kell szigorú diétát tartani Fotó: Unger Tamás

A napokban bölcsődékből, óvodákból, munkahelyekről is jött hír arról, hogy gyerekeket, felnőtteket gyengített le a heveny hányás és a hasmenés, igaz, nem több mint fél-egy napra. Gyermekháziorvost és a megyei tiszti főorvost is megkérdeztük, megszaporodtak-e a megbetegedések, van-e esetleg járvány Vas megyében, amit calicivírus-fertőzés okoz.

Gyereket, felnőttet is ledönthet a lábáról a hányás és a hasmenés. Dr. Pölöskey Péter azt mondja, nem kell szigorú diétát tartani
Fotó: Unger Tamás

Szokatlanul meleg májusunk volt, ilyenkor halmozódnak a nyár eleji vírusok. Egy-két héttel korábban több szülő jelezte, hogy gyermekénél hirtelen hányást követően vízszerű hasmenést tapasztalt, most viszont nincs tudomása esethalmozódásról dr. Pölöskey Péter gyermekháziorvosnak. A tünetek alapján ártalmatlanabb nyári hasmenést okozó vírusra gyanakodott, izomfájdalom, fejfájás nem társult a tünetekhez. Gyakori, kis mennyiségű folyadékpótlást, probiotikumot javasolt; székletfogókat és szigorú diétát azonban nem, sőt azt tanácsolja, minél korábban térjenek vissza a gyerekek a szokásos táplálékra, de fontos, hogy sok cukrot és zsírt nem szabad bevinni. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos is megerősítette, nem tudnak több esetről a laboratóriumban, és a bejelentésre kötelezett betegségek körében sem szaporodott meg az esetszám, persze a helyzet bármelyik nap változhat. Jó tudni: ha levertség, étvágytalanság, hasfájás, hányinger, majd intenzív hányás és hasmenés tünetei uralkodnak el rajtunk, és hőemelkedés vagy láz, esetleg fejfájás és izomfájdalom társul hozzájuk, jó eséllyel a calicivírus felelős az állapotunkért. A legtöbbször enyhe, rövid lappangási idejű (24-36 óra) és rövid lefolyású fertőzés tüneti kezelést igényel: a láz csillapítását és a fokozott folyadékpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában