minden, ami nő

2018.06.09. 18:00

Uv-védelem: A szemüveg a szem őre

Az UV-védelem nemcsak a napszemüvegeknél fontos, ma már az optikai szemüvegektől is joggal várhatjuk el, hogy védjenek. Az ultraviola sugárzás a szemünkre is káros, és ha állandóan hunyorgunk, ráncolódik a szem körül a bőr.

Merklin Tímea

Ma már az optikai szemüvegtől is elvárható, hogy védjen a túl erős naptól Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

 

Ma már az optikai szemüvegtől is elvárható, hogy védjen a túl erős naptól Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ne elégedjünk meg azzal, hogy azt állítják egy szemüvegről: UV-szűrős. Elmehetünk egy optikába, ahol egy gép segítségével azt mérni tudják. Fontos, hogy olyan optikát keressünk, ahol az UV-teszter legalább 400 nanométeren mér. Különösen nyáron és síszezonban fontos ez, amikor fokozottan ki vagyunk téve az erős napsugárzásnak, akkor is, ha nem napozunk. A látás és a szemkörnyék bőre is károsodhat a túl sok naptól. Például tóparton nem csak a bőrünk leégését kockáztatjuk, de a vízfelületről visszatükröződő fényből sokkal több jut a szemünkbe, nem mindegy, hogy milyen szemüveget, napszemüveget viselünk.

Mágnessel illeszthető az UV-szűrős, sötétített napelőtét

Ha új optikai szemüveget vásárolunk, feltétlenül érdemes olyanba beruházni, amelynek az alapanyaga UV-szűrős. Az ideális szemüveg éppúgy megvéd az UV-tól, mint a jó minőségű napszemüvegünk. Ha nem cseréljük az alapszemüveget, választhatunk hozzá mágneses kapcsolódással ráilleszthető UV-szűrős, sötétített napelőtétet, így nem kell külön napszemüveg. Az előtétnek is van külön tokja, amely védelmet biztosít számára a táskánkban, ha épp nincs szükség rá. Aki nem a „kettő az egyben” praktikumában gondolkodik, hanem a napszemüveget egy önálló divatkelléknek tekinti, feltétlenül vizsgáltassa be. Lehet, hogy UV-szűrős, de ha már kopott a festett lencse, nem biztosít százszázalékos védelmet. Ha új szemüveg kell, ne sajnáljuk kiadni az árát, mert a szemünk őre lehet. Csak olyat szabad megvenni, amin UV 400-as címke van, ez egészségügyi határérték, azt jelenti, hogy 400 nanométer alatt minden káros sugárzást kiszűr, vagyis ez adja a tökéletes védelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában