minden irodánál emelik az árakat

2018.07.07. 09:00

Drágább az euró, többe kerül az utazás

Egy új szabályozás lépett életbe a hónap elején, ami sokkal erősebben védi az utazók jogait. Eszerint az utazási irodánál egy összegben befizetett nyaralás már nem bontható részekre.

Lakosi Gabriella

Mátyás Tiborné szerint fontos, hogy alaposan elolvassuk a szerződéseket Fotó: Unger Tamás

Tehát egy csomagnak minősül a repülőút, szállás vagy étkezés ára, amelyre szigorú szabályok vonatkoznak, köztük például a vagyoni biztosíték. Sok helyen eddig úgy játszották ki a szabályokat, hogy az utazási irodák az egyes szolgáltatásokat külön, más-más cégek nevében értékesítették azért, hogy a csomagokra vonatkozó garanciális követelményeket ne kelljen teljesíteniük. Ezt a továbbiakban már nem tehetik meg.

Júliustól ezenkívül kötelező az utazási irodáknak olyan biztosítást kötniük ügyfeleik számára, amely csőd esetén a kényszerű kint tartózkodás és a hazaszállítás költségeit is fedezi. A vagyoni biztosíték tehát mostantól csak a befi

zetett részvételi díjak visszatérítésére szolgál, ha valamilyen oknál fogva elmarad az utazás, akkor élhet az ügyfél ezzel a lehetőséggel. Ha pedig a nyaralás közben például csődbe megy az utazási iroda vagy egyéb okok miatt nem tudják hazaszállítani a külföldön tartózkodókat, akkor az azzal kapcsolatos költségek fedezésére az új kötelező biztosítás hivatott. Nőtt az utazási irodák kártérítési felelőssége is. Eddig a jogszabály a teljes részvételi díj kétszeresében határozta meg a maximum összeget, ezt most a díj háromszorosára emelkedett.

Kibővült azoknak az információknak a köre, amelyeket az utazási szerződés megkötésekor az utazóval kötelezően közölni kell, és azoké, amelyeket a szerződésbe kell foglalni. Így az utasokat az utazási szerződés külön mellékletében kell tájékoztatni arról, hogy utazási csomagot, vagy utazási szolgáltatásegyüttest vesznek-e igénybe. A tájékoztatást egyszerű, közérthető nyelven még az utazási szerződés megkötése előtt át kell adni az ügyfeleknek.

Nagyon fontos, hogy figyelmesen elolvassuk ezeket a szerződéseket. Sokak például csak most szembesültek azzal, hogy a magasabb euróár miatt rá kell fizetniük az előre lefoglalt nyaralásukra. A legtöbb utazásszervező cég csak egy bizonyos árfolyamig garantálta ugyanis az utazás árát. A gyenge forint miatt a legtöbb cég most 5 százalékos emelést vezetett be – tudtuk meg az egyik szombathelyi utazási iroda vezetőjétől, Mátyás Tibornétól. Elmondta: az új ár már a július végén induló utakra is vonatkozik, nem számít, hogy azt mennyi idővel előre foglalták le. Ez azt jelenti, hogy aki már korábban lefoglalt egy pár hét múlva esedékes utazást, annak most a különbözetet ki kell fizetnie az irodának.

Mátyás Tiborné szerint fontos, hogy alaposan elolvassuk a szerződéseket Fotó: Unger Tamás

Mátyás Tiborné hozzátette: minden utazási szerződésben le van írva, hogy milyen árfolyamig garantálják az adott összeget. Ez általában 320– 325 forintos euróig él. Azt tehát, aki figyelmesen elolvasta a dokumentumot nem érheti váratlanul a változás. Miután az emelés mértéke sehol sem éri el a 8 százalékot, a hatályban levő rendelkezések szerint mindenki köteles elfogadni azt vagy saját döntése alapján lemondhatja az utazást – bár ilyenkor bánatpénzt kell fizetnie, aminek a mértékét szintén a szerződésben határozzák meg. Ez a teljes összeg 10 és 80 százaléka között mozog általában, attól függően, hogy az indulási időpont előtt mennyivel lép vissza az ügyfél. A változás egyébként nem érinti azokat, akik euróban fizették ki a díjat és azokat sem, akik külön igényelték az árfolyam garancia biztosítást.

Az utazáshoz egyébként aki szeretne, külön biztosítást is köthet, a különböző biztosítási irodák mind több csomagot is kínálnak. Ezek közül kiválaszthatjuk a számunkra ár-érték arányban leginkább megfelelőt. A baleseti biztosításhoz pedig az Európai Unió tagállamain belül csak ki kell váltanunk az úgynevezett Uniós társadalombiztosítási kártyát. Ez teljesen ingyenes, három évig érvényes. Ezzel a kártyával a tagállamokon belül társadalombiztosítási alapon ugyan úgy vehetjük igénybe a különböző egészségügyi szolgáltatásokat, mint a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában