Mindig színésznő akart lenni

2018.07.01. 20:00

Foki Veronika: Ha legalább egy nézőt megérint, már megérte színpadra állnia

Foki Veronika kezdettől színésznő szeretett volna lenni, már az óvodában kijelentette, hogy ez lesz a hivatása. A legtöbb kislánnyal ellentétben nem is változtak meg a tervei: kitartással és kemény munkával elérte a célját.

Lakosi Gabriella

A mindene a zene, de Foki Veronika szívesen részt venne prózai előadásokban is Fotó: Vas Népe

- Nem tudok egyetlen pontot megjelölni, hogy mikor döntöttem e mellett a pálya mellett. Azt tudom, hogy mindig elvarázsolt, ha tévében néztünk vagy színpadon láttam – akár balettelőadást, akár más táncos-énekes műsort. Ezek mindig megragadtak.

Veronika 1986-ban született Szombathelyen. 2004-ben érettségizett a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolában. Ezután a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Nádasdy Kálmán Stúdiójának növendéke volt, majd a színház tagja is lett. 2007-ben színész II, 2009-ben színész I. végzettséget szerzett. 2015-től pedig rendszeresen szerepel a budapesti Madách Színház előadásaiban.

- Kitartás kell hozzá! Ha akadályokba ütközünk, és nem olyan sima az út, mint ahogy azt elterveztük, akkor sem szabad feladni. Az embernek mindig hinnie kell az az álmaiban és önmagában.

A mindene a zene, de Foki Veronika szívesen részt venne prózai előadásokban is Fotó: Vas Népe

Mélypontokkal szerencsére ritkán szembesült karrierje során. Ha mégis, azok csak megerősítették, hiszen úgy érzi: ilyenkor legyőzte saját magát.

- Hihetetlen érzés, amikor a nézőtéren ülő emberek energiája összeadódik, és ez a szeretet feljön a színpadra. Ez elképesztően fel tudja tölteni az embert. Amikor megérkezem a színházba, rögtön elkap egy különleges hangulat: már megérzem a nézőtér felől érkező energiákat. Ezek az energiák – és mindaz, amit mi közvetítünk a színpadról a közönség felé, összeadódnak. Teljesen kicserélődöm az előadás végére.

Vera számára az a legfontosabb, hogy minden előadás alkalmával legalább egy nézőt megérinthessen: ha egy csillogó szempárt lát, akkor már úgy érzi, megérte színpadra állnia. Izgalom nincs benne mindig, különleges rituáléja sincsen, de szereti, ha van ideje nyugodtan készülni.

A legemlékezetesebb szerepe pedig egy egészen friss élmény, az Evita. A nevezetes musical címszerepét a múlt évadban játszotta Zalaegerszegen.

- Ez egy ikonikus szerep, minden színpadon álló nőnek szerintem álma, hogy eljátszhassa Evitát. Nekem is fantasztikus élmény volt, bízom benne, hogy a pályám során még legalább egyszer lesz alkalmam belebújni Eva Peron bőrébe.

A jövőben Vera szívesen venne részt prózai előadásokban – és filmszerepekben ugyancsak kipróbálná magát. A pszichológia szintén komolyan érdekli. Nagy vágya, hogy pszichológus-diplomát szerezzen, szerinte a színészet és a pszichológia erőteljesen összefügg. Life-coach képesítése már van, szeretnék ezen a területen is dolgozni.

A sok munka mellett azért a kikapcsolódásra is szakít időt, habár az éneklés például nemcsak a munkája, hanem a hobbija is. Mindemellett szívesen kirándul, sokat olvas és úszni is gyakran elmegy. Nagyon szeret turkálóba járni; élvezi, ha különleges darabokra vadászhat.

Szombathelyre, a szülővárosába viszont csak ritkán jut el, pedig a város különleges helyet foglal el a szívében. Ha mégis visszatér, akkor mindenekelőtt a régi barátait keresi fel; de van, hogy a Weöres Sándor Színházba is eljut, megnéz egy-egy előadást. Kedvenc helyei is vannak:

- Nagyon szeretem a Csónakázótavat és környékét. Amióta felújították, jó ott sétálni és futni. Ez az egyik kedvenc helyem. És szeretem a régi mozit is. Azokat az időket idézi fel bennem, amikor még az iskolával mentünk megnézni egy-egy vetítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!