A nyár egy életérzés?

2018.07.29. 12:00

Minden korosztály máshogy éli meg a nyarat – Szombathelyieket kérdeztünk

Minden évszaknak meg van a maga varázsa. A nyarat kiváltképp kedveljük, hiszen legtöbbünk számára a pihenést, felüdülést és a –mondhatni- végtelen szabadságot jelenti.  Megkérdeztünk különböző korosztályú helyieket, hogy mit mond nekik a nyár.  Számodra is egyfajta életérzés?

Kiss Viktória

Fotó: Olvasónktól

Önfeledten hintázó és labdázó gyermekekkel találkoztunk. Megkérdeztük néhányukat, mire asszociálnak a „nyár” szó hallatán. Ez az évszak számukra mindig az iskola végét jelenti, amikor is a pihenésé és a játéké a főszerep. Bár szívesen hűsölnek a szobában, mégis a szabadtéri programok (például: sütögetés, grillezés) és sportlehetőségek (példaként említve a focizást és a kosárlabdát) vonzza őket.

Sok gyermek játszadozott a vízzel a nagy melegben Fotó: Kiss Viktória / vaol.hu

A tinédzserkori fiatalok számára mást jelent a nyári időszak. Néhányuk szerint „külön szertartás” készülni erre az évszakra, hiszen a nyárnyitó bulikat és a Balaton-parti baráti összejöveteleket meg kell szervezni. Nekik a Balaton-parti hangulat, a medencék világa és a kánikula adja meg a nyár életérzését. A sport a nyári melegben náluk is fontos szerepet játszik.

Hiába a nagy meleg, ilyenkor is fontos a sport
Fotó:Olvasónktól

A felnőttek világában-talán nem meglepő módon, munkahelyi szerepük függvényében- más és más jelentéstartalommal bír a nyár. Kinek felüdülés és valódi szabadság, kinek pörgési szezon.

Fotó: Kiss Viktória/vaol.hu

Sikerült egy szombathelyi régésszel is találkoznunk a Gayer-parkban. Nagy Gergely az évszaknak azon tulajdonságait emelte ki negatívumként, amelyek mások számára oly kedvesek: nagy meleg (izzadást kiváltó ok mint kellemetlen tényező), nyüzsgés. Ellenérzést vált ki belőle ilyenkor, hogy az emberek kivetkőznek magukból.

Nekünk, régészeknek a nyár jelenti az ásatási szezont és munkálatokat, ezért a nyár nekem nem a pihenés idejét idézi.-nyilatkozta.

Meg-megpihen mindenki a nagy melegben
Fotó: Kiss Viktória / Vaol.hu

Az idősebb korosztály a nyarat javararészt az unokákkal éli meg. A kérdezettek többsége a karneváli hangulatot is-szombathelyi lakosok révén- a nyár elengedhetetlen részeként emelték ki. Volt olyan idős hölgy is, akit a Savaria Karnevál helyett inkább másfajta kulturális program ragadott meg (például a szeptemberben megrendezésre kerülő István, a király rockoperát várja, már most lelkesen). Többnyire a játék, tánc, zene, opera, fesztiválok sora és a sport az, ami megadja a megkérdezettek számára a nyár életérzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!