tánc kékben: Akvamarin

2018.07.08. 08:00

Modern kortárs tánc a vasvári csoporté, alapja a klasszikus és modern balett, de a jóga is

Tengerkékje van Vasvárnak is. Ezt azóta tudom, hogy egy Hegyháti Toborzón láttam meg ezt az ékkövet. Nem írom a javamra, hogy addig, korábban nem tudtam róluk, figyelmetlen voltam. Pedig az Akvamarin Táncegyüttes, élén Kokas Andreával már több éve szívós munkát végez Vasváron.

Pogács Mónika

A színpadi gyakorlat mellett, sőt, annál talán még fontosabb, hogy mozgáskultúrát szerezzenek a kicsik. A csapatmunka pedig a közösségi érzést erősíti bennük.

Apropó, mozgáskultúra: finom mozdulatok, kecsesség, ezt tanítja meg játékosan, módszeresen a kicsikkel lépésről lépésre a koreográfus. Tehát komoly munka, értékteremtés folyik az Akvamarin műhelyben, ez megállapítható. Kokas Andrea a koreográfiákhoz inspiráló zenét párosít, nem szereti a nagyon divatos zenéket, inkább az a cél, hogy valamiért fogja meg a dallam, a hangulat, a taktus és a kortárs jellegű mozdulatsor alkalmazható legyen a zenére. – A zene és a tánc harmóniájára törekszem – fogalmazta meg a számára legfontosabb összetevőket egy táncszám kialakításában a tánctanár, aki egykor a zalaegerszegi Albatrosz Tánccsoportban kezdte pályafutását. Közben ő maga is elvégzett egy modern kortárstánc-csoportvezetői kurzust. Másfél év alatt a különböző tánctípusoktól, tánctechnikáktól a tánctörténeten át az anatómiáig komplex képzést kaptak. A táncszínházas stílus mellett kötelezte el magát végleg, először ovisokat kezdett tanítani, aztán iskolásokat, felnőtteket Zala és Vas megyében, így Vasváron is.

Hátul az egyik legifjabb táncos, Karátföldi Gréti, elöl pedig a „nagyok”, Karátföldi Hanna, Kupó Fanni és Horváth Norina. A lányok szinte játszva sajátítják el a koreográfiát. A tánctanár célja, hogy a siker-élménnyel bátorságot szerezzenek a gyerekek a színpadi kiálláshoz Fotó: Vincze Kornél

Ódor Edina egyik első tanítványa, aki egy évtizede a csoport tagja, szinte itt nőtt fel. Az Akvamarin egy fellépését látta Petőmihályfán és elhatározta, hogy ő is itt szeretne táncolni.

– Nagyon szeretem a próbákat, ami minden porcikánkat átmozgatja, és sokszínű ismeretre teszünk szert a latin táncoktól a mazsoretten át a kortárs táncig – mesélte Edina. A mozgás fontos alkotó folyamat, de rábízzák a tánctanárnőre mindig, mi áll jól nekik. Ez a recept is jól működik. Edina és a próbateremben vele gyakorló Gáspár Szilvia alkotta duó hozta el a legutóbb egy országos táncverseny első díjat a Vívódás című koreográfiával.

Gáspár Szilvia is alapító, oszlopos tag, általános iskolásként jelentkezett Győrváron Andrea ottani csoportjába. Azóta is kitart az Akvamarinban.

– A heti próbák, a mozgás engem is kikapcsol, de az alkotás örömével is megajándékoz mindkettőnket – mondta Szilvia magyarázatként arról, mit és miért is szeret az Akvamarinban.

De mikor is van kész egy koreográfia? – A győztes produkcióban több mint háromnegyed éves munka van – jegyezte meg a koreográfus. Kokas Andrea azt mondja: egyszerűen lehet érezni, ha kész van egy produkció, egy táncszám, mert megborzongatja a nézőt, mert hat. Ez az Akvamarin-érzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!