tánc kékben: Akvamarin

2018.07.08. 08:00

Modern kortárs tánc a vasvári csoporté, alapja a klasszikus és modern balett, de a jóga is

Tengerkékje van Vasvárnak is. Ezt azóta tudom, hogy egy Hegyháti Toborzón láttam meg ezt az ékkövet. Nem írom a javamra, hogy addig, korábban nem tudtam róluk, figyelmetlen voltam. Pedig az Akvamarin Táncegyüttes, élén Kokas Andreával már több éve szívós munkát végez Vasváron.

Pogács Mónika

Hátul az egyik legifjabb táncos, Karátföldi Gréti, elöl pedig a „nagyok”, Karátföldi Hanna, Kupó Fanni és Horváth Norina. A lányok szinte játszva sajátítják el a koreográfiát. A tánctanár célja, hogy a siker- élménnyel bátorságot szerezzenek a gyerekek a színpadi kiálláshoz Fotó: Vincze Kornél

A színpadi gyakorlat mellett, sőt, annál talán még fontosabb, hogy mozgáskultúrát szerezzenek a kicsik. A csapatmunka pedig a közösségi érzést erősíti bennük.

Apropó, mozgáskultúra: finom mozdulatok, kecsesség, ezt tanítja meg játékosan, módszeresen a kicsikkel lépésről lépésre a koreográfus. Tehát komoly munka, értékteremtés folyik az Akvamarin műhelyben, ez megállapítható. Kokas Andrea a koreográfiákhoz inspiráló zenét párosít, nem szereti a nagyon divatos zenéket, inkább az a cél, hogy valamiért fogja meg a dallam, a hangulat, a taktus és a kortárs jellegű mozdulatsor alkalmazható legyen a zenére. – A zene és a tánc harmóniájára törekszem – fogalmazta meg a számára legfontosabb összetevőket egy táncszám kialakításában a tánctanár, aki egykor a zalaegerszegi Albatrosz Tánccsoportban kezdte pályafutását. Közben ő maga is elvégzett egy modern kortárstánc-csoportvezetői kurzust. Másfél év alatt a különböző tánctípusoktól, tánctechnikáktól a tánctörténeten át az anatómiáig komplex képzést kaptak. A táncszínházas stílus mellett kötelezte el magát végleg, először ovisokat kezdett tanítani, aztán iskolásokat, felnőtteket Zala és Vas megyében, így Vasváron is.

Hátul az egyik legifjabb táncos, Karátföldi Gréti, elöl pedig a „nagyok”, Karátföldi Hanna, Kupó Fanni és Horváth Norina. A lányok szinte játszva sajátítják el a koreográfiát. A tánctanár célja, hogy a siker-élménnyel bátorságot szerezzenek a gyerekek a színpadi kiálláshoz Fotó: Vincze Kornél

Ódor Edina egyik első tanítványa, aki egy évtizede a csoport tagja, szinte itt nőtt fel. Az Akvamarin egy fellépését látta Petőmihályfán és elhatározta, hogy ő is itt szeretne táncolni.

– Nagyon szeretem a próbákat, ami minden porcikánkat átmozgatja, és sokszínű ismeretre teszünk szert a latin táncoktól a mazsoretten át a kortárs táncig – mesélte Edina. A mozgás fontos alkotó folyamat, de rábízzák a tánctanárnőre mindig, mi áll jól nekik. Ez a recept is jól működik. Edina és a próbateremben vele gyakorló Gáspár Szilvia alkotta duó hozta el a legutóbb egy országos táncverseny első díjat a Vívódás című koreográfiával.

Gáspár Szilvia is alapító, oszlopos tag, általános iskolásként jelentkezett Győrváron Andrea ottani csoportjába. Azóta is kitart az Akvamarinban.

– A heti próbák, a mozgás engem is kikapcsol, de az alkotás örömével is megajándékoz mindkettőnket – mondta Szilvia magyarázatként arról, mit és miért is szeret az Akvamarinban.

De mikor is van kész egy koreográfia? – A győztes produkcióban több mint háromnegyed éves munka van – jegyezte meg a koreográfus. Kokas Andrea azt mondja: egyszerűen lehet érezni, ha kész van egy produkció, egy táncszám, mert megborzongatja a nézőt, mert hat. Ez az Akvamarin-érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!