A téli vagy a nyári volna jobb?

2018.09.05. 14:00

Megszűnik az óraátállítás – de még nem tudni, melyik időszámítás lesz végleges

Az emberek nem szeretik az óraátállítást, soha nem is szerették, bevezetésének gazdasági indokai voltak. Mára azonban rájöttek, hogy ennél fontosabbak az egészségügyi szempontok, nem jó megzavarni azt az alvás-ébrenlét ritmust, amit az ember évezredeken át megszokott. Megkérdeztük, mit gondolnak olvasóink és munkatársaink a témáról.

Merklin Tímea

Munkatársaink is hozzászóltak: Tersztyánszky Krisztina, Lutor Katalin, Lakosi Gabriella

Fotó: Szendi Péter

Az óraátállítás eltörlését az Európai Bizottság kezdeményezte egy uniós közvélemény-kutatás nyomán, amelyben a megkérdezettek 80 százaléka az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást. A változtatást a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba lépjen. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a napokban nyilatkozatot tett: az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

A Magyar Alvás Szövetség szerint jó, hogy az EU-ban eltörölni készülnek az óraátállítást, csak nem a nyárit kellene állandósítani, hanem a télit, ez ugyanis az eredeti, csillagászati szempontokon alapuló időszámítás. Ha most nem állítanánk az órát, és meghagynánk a nyárit végleg, az azt jelentené, hogy télen is erőltetjük a korai kelést, sötétben megyünk iskolába, munkába. E nézőpont szerint az lenne helyes, ha most még átállnánk a télire, és majd nem állnánk át tavasszal.

Mit gondolnak olvasóink?

Putz Józsefné (81) azt mondja, a téli időszámítást szeretné, mert az a „normális”. Érzékeli, hogy az óraátállítás sok ember számára komoly problémákat okoz, nehezen alkalmazkodnak. Még az idős emberek is, annak ellenére, hogy már nem sietnek munkába, és látják a gyerekeiken, unokáikon, hogy megzavarja őket. A belvárosi óraszalonban kifejezetten nem szeretik az óraátállítást, hiszen évente kétszer kell minden órát megigazítani, hogy pontos legyen: két üzletben pár ezer darab óra átállítása több ember egy hétig tartó munkája.

Putz Józsefné szerint a téli időszámítás volna a normális

Horváth Ádám (30) szerint a téli és a nyári időszámításnak is van előnye, hátránya, talán az emberek jobban tudják tolerálni, ha délután később sötétedik. Ő maga a téli időszámítást szeretné, vagyis az eredetit, mert igazodik az ember természetes bioritmusához. Hallotta idősektől, hogy az átállítás a szívre nincs jó hatással.

Horváth Ádám nem szereti az átállítást: óraüzletben dolgozik

Horváthné Farkas Ilona (53) úgy véli, nem nyert annyit a gazdaság az óraátállítással pénzben, mint amennyire megzavarja az embereket. Őt is megzavarja, 3-4 napba telik, mire átáll. A téli időszámítást választaná, mert az a természetes, és szereti a természetes dolgokat.

Horváthné Farkas Ilona is a télit választaná Fotók: Nagy Jácint

Mit gondolnak a munkatársaink? Lakosi Gabriella (28) nagyon örül, ha nem kell majd átállítani az órákat, sokszor hetekig fáradtnak érzi magát utána. Tudja, hogy a téli időszámítás az eredeti, de „bagoly típus”, ezért jobban szeretné a nyárit, hogy tovább legyen világos, még akkor is, ha így később virrad. Télen mindenképp sötétben kelünk, de így munka után pár órát még lehet például kutyát sétáltatni, nem érezné úgy, hogy már vége a napnak. Lutor Katalin (23) nehezen tudja elképzelni, hogy ne legyen óraátállítás. Szerinte sokkal inkább az évszakváltások a meghatározóak, a nappalok és éjszakák hosszúsága. Úgy véli, ha egy időszámításra állunk át, akkor valamelyik évszakban el fog csúszni a napfelkelte és a naplemente. Tersztyánszky Krisztina (59) úgy gondolja, az idő egy amúgy is szubjektív dolog, feleslegesnek tartja, hogy központilag szabályozzák még ezt is.

Munkatársaink is hozzászóltak: Tersztyánszky Krisztina, Lutor Katalin, Lakosi Gabriella Fotó: Szendi Péter

Mivel elég rendszertelenül él, soha nem zavarta meg az óraátállítás, de tud olyan emberekről, akiknek a bioritmusát felborítja, és felesleges bonyodalmakat okoz például a közlekedésben. Szerinte idejétmúlt dolog azt gondolni, hogy spórolunk a közvilágításon, egyrészt mert úgyis alkonyatkapcsolók vannak, és mert nem is a világítás a legnagyobb energiafaló. Későn kelő és éjjeli bagoly típus, tehát jobban örülne, ha a délutánok mindig hosszabbak lennének, vagyis neki a nyári időszámítás lenne megfelelőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!