ingyenes kiállításon

2018.09.13. 12:00

Milyen bőrük van a robotoknak? – Ki lehet próbálni a legújabb fejlesztéseket

Robotépítéssel és madárraj irányításával is próbálkozhatnak azok, akik ellátogatnak szeptember 14–16-a között a Wiener Forschungsfestre.

VN

A kutatás ünnepe lesz, de nem csak a legfiatalabbakat kecsegtetik élményekkel az osztrák fővárosban

Fotó: Wirtschaftsagentur Wien/ChristianHusar

Az érdeklődők a legújabb, legviccesebb és legkreatívabb bécsi fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg a Wiener Forschungsfesten, azaz a Bécsi Kutatás Ünnepen, amelyet szeptember 14–16-a között rendeznek meg a CREAU rendezvényközpontban.

Rengeteg innováció, érdekesség, izgalom várja a vállalkozó kedvű látogatókat. Ki lehet próbálni például a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien önvezető buszát, amely már egyáltalán nem kizárólag az utópiák birodalmában létezik: hamarosan az osztrák főváros új városrészében, See­stadt Aspernben áll szolgálatba. Egy szimulációs szerver révén bárki becsatlakozhat egy vonuló madárrajba és átveheti annak irányítását, a Ludwig Boltzmann Institut ArchPro projektje és egy VR-szemüveg segítségével pedig fáradságos ásás és tisztogatás nélkül lehet római kori és viking leleteket tanulmányozni.

A kutatás ünnepe lesz, de nem csak a legfiatalabbakat kecsegtetik élményekkel az osztrák fővárosban
Fotó: Wirtschaftsagentur Wien/ChristianHusar

Bemutatkozik a Bécsi Műszaki Egyetem, a TU Wien okos vécéülőkéje, az iToilet, amelynek kifejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek. A különleges szerkezet idős, nehezen mozgó emberek számára lehet nagy segítség: nemcsak az ülőke magasságát és dőlésszögét lehet beállítani – akár hangvezérléssel –, de vészhelyzetben segítséget is hív.

Mire lehet használni a metrószerelvények fékenergiáját? Milyen bőre van a robotoknak? Lehet-e kézprotézissel cipőfűzőt kötni és mi köze a színtelen gyümölcsöknek az intelligens termeléshez? Ilyen és még egy sor más kérdésre is választ kapnak mindazok, akik ellátogatnak a Wiener Forschungsfestre. A belépés ingyenes. Tényleg a kutatók, a kutatás – és a felhasználók – ünnepe lesz. A rendezvény címe, helyszíne: Wiener Forschungsfest CREAU 1020 Bécs, Meiereistraße 12.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában