Hódít a fehér szín

2018.12.01. 07:00

A letisztultság lett a kulcsszó a konyhatervezésben

A konyha lakásunk egyik alaphelyisége: az ételkészítés, a reggelizés, az ebéd és a vacsora helyszíne. Sőt vannak, akik egy kávé elfogyasztásával itt indítják a napot – nem mindegy hát, hogy milyen a kialakítása. Az idei trendeknek jártunk utána: a színek, az anyagok, a formák és az ár is érdekelt minket.

Nemes Judit

Egyre több vasi teszi le a voksát a beépíthető főzőlap mellett, ezek is a modern konyhák elengedhetetlen tartozékai, hozzátartoznak a letisztult megjelenéshez

Fotó: Szendi Péter

Vannak, akik határozott elképzeléssel – méretezett rajzzal, belsőépítész által elkészített tervvel, míg mások ötletekkel vagy azok nélkül – keresik fel leendő konyhájuk tervezőjét és kivitelezőjét. Jankovics László, az egyik szombathelyi konyha- és belsőépítészeti stúdió ügyvezetője elmondta, újra hódít a fehér szín: míg néhány éve a különböző faerezetű bútorok vezették a listát, addig ma ezek háttérbe szorulnak. A mediterrán színek és kialakítás ideje is lejárt, most a nemzetközi trendeknek megfelelően nálunk is az antracité és a fehéré a főszerep.

Egyre több vasi teszi le a voksát a beépíthető főzőlap mellett, ezek is a modern konyhák elengedhetetlen tartozékai, hozzátartoznak a letisztult megjelenéshez
Fotó: Szendi Péter

A szakember hozzátette: az egyszerűbb, letisztultabb formákat, kivitelezést keresik mostanában a vásárlók; az elemek kihúzásához, kinyitásához fogantyúkra sincs feltétlenül szükségük, a rejtett ajtónyitó népszerű választásnak számít. Gyakran szerepel a kívánságlistán a beépített konyhagép: a hűtőszekrényt, a sütőt és a főzőlapot, a mikrohullámú sütőt, valamint a páraelszívót is gyakran kérik, hogy beépítsék a modulokba. Ritkábban, de előfordul, hogy mosogatógép, kávéfőző, gőzpároló, borhűtő, szelektív szemétgyűjtő beépítését szeretnék. A konyha rakodóterének frontjai készülhetnek laminált lapból, ez a fajta a széles színválaszték miatt népszerű, ám a marás itt nem megoldható. Az mdf lapba díszítést lehet maratni, emellett fóliázható és festhető is. Népszerűséget tekintve a fóliás verzió a legkevésbé keresett fajták közé tartozik, a festett és a laminált lapos kivitelezést kérik inkább.

A fényezésnél selyem-, matt, szupermatt vagy magasfényű kérhető – ezekből a selyem- és magasfényű dizájnt választják legtöbben –, és az egészen élénk színektől sem idegenkednek a vasiak: bordó, méregzöld is előfordult már. A tömör fa, az üveg és az akril front keresettsége kisebb arányban jelentkezik napjainkban. Munkalapoknál is többféle kialakításban lehet gondolkodni: forgácslap alapú, faerezet-, kőmintás – ezek szélesebb körben a keresettek a speciális munkalapokkal szemben, amelyek kialakításuk szerint lehetnek kvarckőből, kerámiából, természetes kőből, ásványi anyagból, üvegből készítettek. Utóbbi csoportból tapasztalataik alapján a gránit munkalap iránt a legnagyobb az érdeklődés. A vásárlók pénztárcája is alapvető meghatározója a bútorválasztásnak, átlagosan azonban elmondható, egyedi méretek és elképzelések alapján elkészített konyháknál átlagban nagyjából 1-2 millió forintot költenek a helyiség kialakítására a megrendelők.

Konyhatervezésnél legelső lépésként vagy a konyhaméretekkel ellátott alaprajzra, vagy lemért konyharajzra van szükség, jelezve a kötöttségeket, amelyekkel a tervezőknek számolniuk kell a vízkiállás helyét, a beépítendő vagy szabadon álló gépek számát, a mosogatótál darabszámát, formáját, funkcióját – utóbbi esetében például fontos tudni, hogy a mély tál mérete határozza meg, hogy mekkora alsó szekrényt kell hozzá társítani – a csepegtetőnek azonban nincs effajta helyigénye, belóghat a mosogatógép fölé. A sütő is irányadó a tervezésnél: megemelve vagy a főzőlap alá helyezve is kérik. Befolyásolja a bútor kialakítását, elosztását az ablak helye és mérete: parapet magassága, azaz a padló szintje és az ablakkönyöklő közti falrész távolsága, megegyezik a pultéval – amelynek egy átlagos magasságú embernél, hogy ergonómiailag kényelmes legyen, 86 és 91 centiméter közöttinek kell lennie. Kialakítás szempontjából az L, a G, az U alak egyaránt népszerű, ahogy előfordulnak különböző szögben tört megoldások is.

A sarokszekrény is meghatározó pont a tervezésnél: polcos vagy speciális vasalattal ellátottak legyenek-e – ezeknek ugyanis más és más helyszükségletük van. Ezen támpontok pedig egy elvi sémát meghatároznak, innen már a fiókok, polcok, tárolók kialakítása marad teendőnek. Jankovics László elmondta, népszerűbbek a fiókos vasalatok, mint a polcosak: náluk a teljes hosszban kihúzható, magukat behúzó fiókok keresettebbek, mint a hagyományosak – tette hozzá az ügyvezető, hangsúlyozva: érdemes figyelni a kiosztásukra – amely sokféle lehet, például egy kisebb fiók, kettő nagyobbal vagy két kisebb egy nagyobbal –, hogy magassági eltérés ne legyen. Amint az alsó szekrény körvonalazódott, ahhoz igazítják a felsőt. Ha már felső tárolószekrényekről van szó, egészen különleges kiegészítőkkel is fel lehet szereltetni – természetesen pénztárcától és igényektől függően: a felső kategóriás konyhák felső szekrényeinek ajtaját motor is mozgathatja.

A hűtő, sütő, mosogató által bezárt háromszög megtervezése is hangsúlyos, hogy ez a terület minél könnyebben bejárható legyen. Érdemes tehát alaposan megtervezni a konyhát, akár szeretünk főzni, akár nem: e helyiségben indíthatjuk a napot egy csésze kávé és egy újság mellett, vagy beszélhetjük át napjaink nagy eseményeit, tegyük ezeket hozzánk leginkább passzoló környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában