életmód

2019.01.23. 07:00

Gyógyteák, ülőfürdő: megoldások felfázásra

A köznyelvben gyűjtőfogalomként használt felfázás alatt általában valamilyen húgyúti gyulladást értünk, ez a legtöbb esetben pedig bakteriális fertőzés.

Lakosi Gabriella

Desits Mónika szerint orvosi ellátás mellett is fordulhatunk a gyógynövényekhez Fotó: Horváth Balázs

Önmagában a felfázás még nem jelent betegséget, az is szükséges hozzá, hogy a húgyútba került kórokozók megtelepedjenek, elszaporodjanak és gyulladást okozzanak. Nőknél sokkal gyakoribb ez a probléma, mert a női húgycső rövidebb, mint a férfi, így könnyebb a fertőződés.

– A legjellemzőbb tünet a gyakori vizelési inger, amivel párhuzamosan a vizelet nehezebben ürül. Jelentkezhetnek fájdalmak is, a véres vizelet pedig különösen ijesztő tünet lehet. Ha ezt tapasztaljuk, megpróbálkozhatunk házi gyógymódokkal, de ha nem érzékelünk határozott és jelentős javulást néhány napon belül, mindenképpen forduljunk orvoshoz szakszerű segítségért, hiszen szövődményeket is okozhat az ilyen fertőzés – mondta Desits Mónika fitoterapeuta.

Persze ezután sem kell lemondanunk a gyógynövényekről, a megfelelő ellátás mellett kiegészítésként továbbra is használhatjuk ezeket, ha csak nincs valamilyen kifejezett orvosi ellenjavallat.

Először a pangó baktériumokat próbáljuk meg kiüríteni a szervezetünkből – javasolja a szakember. Ennek a legjobb módja, ha sok folyadékot iszunk, ez lehet víz, vagy éppen valamilyen gyógytea. Semmiképp ne cukros vagy szénsavas üdítőkkel próbáljuk meg hidratálni a szervezetünk és nagyobb munkára fogni a vesét. Az ilyen tüneteket ugyanis az elszaporodott baktériumok okozzák legtöbbször. Ezek nagy része mindenképp ott van a szervezetünkben, de amikor felborul az egyensúly, betegséget okoznak. Ha pedig nem ürülnek ki a húgycsőből, fenntartják a gyulladást.

Desits Mónika szerint orvosi ellátás mellett is fordulhatunk a gyógynövényekhez Fotó: Horváth Balázs

Vízhajtó és gyulladáscsökkentő teát főzhetünk csalán, aranyvessző, medveszőlő, kukoricabajusz, nyírfakéreg vagy zsurló felhasználásával. A levendula és a cickafark pedig hatékony lehet a gyulladás csökkentésében. Érdemes ezeket a növényeket keverni, így saját ízlésünkre, igényünkre szabhatjuk a gyógyteát. Fogyasztásukkal nemcsak a tünetek csillapításáért teszünk, hanem a folyadékbevitelről is bőségesen gondoskodhatunk. Az ajánlott mennyiségekről viszont mindig kérjük ki egy patikus vagy fitoterapeuta véleményét. Ha jólesik és a szervezetünk engedi, ülőfürdőt is vehetünk, ez is enyhítheti a panaszokat – tette hozzá Desits Mónika. Könnyű elkészíteni: cickafarkot vagy kamillát tegyünk a vízbe, de választhatjuk az úgynevezett fenyő fürdőt is. Ehhez külön kapni erre kifejlesztett kivonatokat. Immunerősítő és vitalizáló hatása is van, és a légutakat is tisztítja, így ha megtehetjük, semmiképp nem érdemes kihagyni egy ilyen kúrát.

Ha készítményeket szeretnénk inkább magunkhoz venni a teák helyett, jó választás lehet a tőzegáfonya. Ez a megelőzésben is hatékony szer lehet a polifenol tartalma miatt. Ez például az immunrendszer erősítésében játszhat szerepet.

De egy olyan anyagot is tartalmaznak ezek a készítmények, amely megakadályozza, hogy a baktérium megtapadhasson a nyálkahártyán, így kisebb az esély azok elszaporodására. Ez a d-mannóz, amit önmagában is lehet kapni a legtöbb bioboltban, patikában.

A legfontosabb a megelőzés. Fontos a réteges öltözködés, a hidegben érzékenyebb lehet a nyálkahártya. Védjük derekunkat, hasunkat is, ha kell, derékmelegítővel. Fontos a megfelelő higiénia és a bőséges folyadékfogyasztás, még akkor is, ha télen sokkal kevésbé vagyunk szomjasak. Ha eleget iszunk, a baktériumok nehezebben tudnak megtelepedni a húgyutakban. Aki már egyszer felfázott, annak ügyelni kell a megelőzésre, mert nagyobb eséllyel fázik fel újra. Az érintetteknek nem javasolt hideg vízbe menniük, nedves, hideg kőre ülniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában