2019.02.15. 11:30
Csülkös buci kemencében
A kenyér és a langalló mellett különleges finomság a csülkös buci.
Íme a kész csülkös buci Fotó: Tersztyánszky Krisztina
Hozzávalók: egy egész hátsó sertéscsülök, babérlevél, hagyma, fokhagyma, só a főzéshez. A tésztához: egy kiló BL 80-as liszt, öt deci kézmeleg víz, tíz deka kovász, egy teáskanál só.
A csülköt a fűszeres lében puhára főzzük, majd kicsontozzuk, zsírját, bőrét eltávolítjuk és elfelezzük.
A liszthez hozzákeverjük a sót, majd beletesszük a kovászt és addig gyúrjuk, amíg kenyértészta állagú lesz. Formázzuk, és egy órát pihentetjük. Ekkor kettévesszük, körlappá nyújtjuk, beletesszük a közepébe a fél csülköt, a szélét felhajtogatjuk. Ismét bucivá formázzuk és pihentetjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőbe toljuk. Félidőben vízzel megkenjük, és készre sütjük.