Mint a csapatsportban a kapitány

2019.03.28. 11:30

A volt kőszegi polgármester és országgyűlési képviselő nem fél kijelenteni: boldog

Básthy Tamás volt országgyűlési képviselő, Kőszeg volt polgármestere a nemzet számára értékes, kiemelkedő tevékenysége, a város infrastrukturális fejlesztése, kulturális és sport- életének élénkítése, valamint nemzetközi kapcsolatainak bővítése érdekében végzett több évtizedes, sikeres településvezetői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől vette át a nemzeti ünnepen.

BTK

Öt éve nem vesz részt a közéleti munkában, ezért is jóleső számára az elismerés Fotó: Horváth Balázs

1990 és 2002 között volt Kőszeg polgármestere, 1998 és 2014 között négy cikluson keresztül Vas megye 3. választókerületének egyéni országgyűlési képviselője. Polgármesteri tevékenységéért 1994. március 15-én Magyarország köztársasági elnökétől, Göncz Árpádtól a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2015-ben Kőszeg Város Önkormányzata díszpolgári címmel ismerte el munkásságát.

A rendszerváltás előtti időszakban a politikai pálya tabu volt számára: származása, a közeg és annak játékszabályai is visszatartották, hogy az egypártrendszerben szerepet vállaljon.

– A rendszerváltás utáni első, tulajdonrendezési, kártalanítási ügyekben, eljárásokban bővelkedő ciklus volt a legemlékezetesebb. Kőszeg sajátos helyzetű: országosan, a lakosság arányában is a legnagyobb műemlékkinccsel rendelkezik. Miközben a rendszerváltás előtt korábbi valós vagy csak potenciális versenytársainak fejlődését segítették, Kőszeg részint a határmentisége, részben történelmi múltja, tradíciói miatt állandó nyomás alá, hátrányos helyzetbe került. A rendszerváltásnál a tulajdonviszonyoktól kezdve a gondolkodásmódon át az emberi kapcsolatokat is újra kellett gondolni – így emlékszik a néhány éve visszavonult politikus, aki egyéni körzetében mindig arra törekedett, hogy harag és részrehajlás nélkül, szolgálatként végezze a feladatát. A nehéz átalakulási, átalakítási folyamat a közigazgatásban is nagy változásokat hozott, helyenként a teljes apparátusok lecserélését. Akkoriban a leginkább járható útnak azt tartotta, hogy esélyt, tiszta lapot ad az új körülmények között a korábbi időszak jó szakembereinek is.

Öt éve nem vesz részt a közéleti munkában, ezért is jóleső számára az elismerés Fotó: Horváth Balázs

Azt mondja: polgármesterként olyan szerepű az ember, mint a csapatsportokban a csapatkapitány. Ő veszi át a serleget, amiért együtt küzdöttek a csapattagok, de „nem biztos, hogy mindig az a legjobb játékos, aki a gólt rúgja, és aki a serleget átveszi”. Kétségtelen, hogy a felelősséget is neki kell vállalnia az elkövetett hibákért. Politikai hitvallása szerint a polgármesternek az adott település lakóinak köz­érzetére kell ügyelnie. – Ha a lakók érzik, hogy nem vezetni, hanem segíteni szeretne, ők is segítőtársakká válnak. Örülök, hogy polgármesterségem időszakában a várost meg tudtuk kímélni a nagy horderejű botrányoktól. Ebben nagyon jó munkatársaim voltak.

A másik alapelve: csendesen dorgálj, hangosan dicsérj! Soha egy munkatársát sem szégyenítette meg. Harag és részrehajlás nélkül dolgozott, a kereszténység alapeszméjének igyekezett megfelelni a társadalmi tevékenységében is. Szerinte a politikus legfontosabb tulajdonságai a rendelkezésre állás és a segítés. (Jelentős problémának gondolja, hogy az unió bürokratái azt hiszik, arra kaptak felhatalmazást, hogy átalakítsák Európát és azt a világot, amelyben élünk. Nem átalakítani kell, hanem élhetővé tenni.)

A polgármesterség direktebb, személyesebb, képviselőnek lenni inkább lobbitevékenységet jelent. A képviselőnek nincs egyszemélyi végrehajtó és döntéshozó szerepe, csak szavazata. Nem is annyira számonkérhető, mert több ember döntésétől függ az eredmény. A polgármester azonban folyamatosan célkeresztben van. Szerinte a választók arról időnként elfeledkeznek, hogy segíteniük, támogatniuk is kell azt, akit megválasztottak, persze természetes a jogos, építő kritika is. – Ahhoz, hogy valaki jó politikus legyen, meg kell tanulnia hallgatni. Aki nem tud hallgatni, az ne várja el, hogy mások odafigyeljenek rá – így gondolkodik Básthy Tamás. Öt év telt el azóta, hogy nem vesz részt a közéleti munkában, ezért is jóleső számára az elismerés. Nem fél kijelenteni: boldog.

– Naponta tanulok az unokáimtól. Élvezem az őszinte tisztaságukat, kíváncsiságukat. 51 éves házassági évfordulónk volt a feleségemmel, aki kivételes társam. Külön adománya az életemnek és a Jóistennek, hogy polgármesterként sem éreztem magamat olyan jól Kőszegen, mint most. Szívesen találkozom az emberekkel. Talán jobban kedvelnek most, mint amikor még vélt vagy valós hatalommal ruháztak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában