A nők igazi önmegvalósításáért

2019.03.31. 17:00

Nem CSAKPont: összekötő kapocs a munkaadók és munkavállalók között

Nemzetközi összehasonlításban alacsony még Magyarországon a rugalmas munkaidőben dolgozó nők aránya. A nem tipikus foglalkoztatási formák megismertetésével ennek elterjedését segíti a Savaria CSAKPont. És ez csak egy a vállalásaik közül.

BTK

Jagodits Zsuzsa: A munkaerőhiány a munkáltató gondja Fotó: HB

Tavaly májusban nyitottak, feladatuk – általánosságban fogalmazva – a segítségnyújtás a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért, család és karrier összeegyeztetéséért. Ami a mindennapokban annyit jelent: igyekeznek megtalálni a helyben, rugalmas formában ellátható munkaköröket és azokat a nőket, akik e munkalehetőségeket keresik. Ingyenesen tájékoztatnak, munkajogi segítséget adnak, beszámolnak a működő jó példákról, képzéseket ajánlanak, a munkavállalókat és a munkáltatókat is meggyőzik az atipikus foglalkoztatás, a távmunka, a rugalmas munkaidő és a home office előnyeiről. A Savaria Család és KarrierPONT kommunikációs munkatársát, Jagodits Zsuzsát az elmúlt tíz hónap főbb tapasztalatairól kérdeztük.

– Összességében elmondható, hogy a gyermeket vállaló nők helyzetén és általában a nők munkaerőpiaci helyzetén van még mit javítani. Meglehetősen alacsony a rugalmas munkaidőben dolgozó nők aránya. És kevés várandós, kisgyermekes nő van tisztában a jogaival, lehetőségeivel, ezen is változtatni kívánunk rendezvényeinkkel, szakmai fórumainkkal. Gyermek- és munkavállalás a gyakorlatban; Lehetsz az a nő, aki lenni szeretnél; kerekasztal-beszélgetés a „Munka és család – Hogyan csinálták ők?!” rendezvénysorozatban; Család és karrier – mindkettő lehetséges címmel szakmai nap és fórum – csak néhány a CSAKPont által szervezett rendezvények közül, amelyekkel reményeink szerint hozzájárultunk, hogy ki-ki a korábbinál bátrabban, tudatosabban megtalálja az egyensúlyt a munka és a családi élet között – mondja Jagodits Zsuzsa, aki szerint nem szabad szem elől téveszteni: a munkaerőhiány nem a munkavállaló, hanem a munkáltató gondja. Ha ezt a foglalkoztatók felismerik, akkor tehetnek a munkavállalói lojalitásért. Ennek jó példái: a kisgyermekes anyák rugalmas foglalkoztatása, a családbarát intézkedések, a folyamatos kommunikáció az alkalmazottakkal.

Jagodits Zsuzsa: A munkaerőhiány a munkáltató gondja Fotó: HB

– Azt tapasztaljuk – és ezt hozzánk fordulók megerősítették –, hogy a munkáltatók két végletet képviselnek. A mindent figyelmen kívül hagyók jogi kiskapukat bevetve ellehetetlenítik a nőket, velük szemben egyes cégek már felismerték, mekkora kincs a jó és a céghez hű munkaerő. Számtalan módon „magukhoz kötik” a munkavállalókat, tartják velük a kapcsolatot, amíg gyeden, gyesen otthon vannak, biztosítva ezzel a nyílt, őszinte kommunikációt. Ezeket a jó gyakorlatokat alkalmazó vállalkozásokat mutatjuk be a megyei elismertséggel járó Családbarát-díjjal. És ha már tudatosságról beszéltünk: ma Magyarországon a tudatos családtervezés gyakran csak az anyagiak szintjére korlátozódik.

Mindenki hallotta már a mondatot: „Előbb a lakás, az egzisztencia legyen meg, aztán jöhet a baba. Érdekes módon ez a tervezés a karrierre nem vonatkozik. Pedig három műszakos munkarend vagy épp folyamatos utazgatás vagy éjszakázás, 12 órázás mellett előre sejthető, hogy a kisgyerekes anyuka váltásra kényszerül, ha nincs segítsége. Igaz ez a magasabb pozíciókban dolgozókra is.

Sok munkahelyi konfliktus és rossz tapasztalat keletkezik a tervezhetőség hiányából mindkét fél részéről. A szemléletformálásban kulcsfontosságúak a védőnők, ezért több szakmai fórumot szerveztünk már nekik, ahogy az érintettek kommunikációjának fejlesztése is elengedhetetlen, amiért szintén teszünk lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!